Renova - Store & Theatre

Torres Novas, Santarém, Portugal
Architect
  • Paulo Henrique Durão
Photographer
  • Fernando Guerra, FG+SG Architectural Photography
Location
  • Torres Novas, Santarém, Portugal
  • Year
  • 2014
  • Time Capturing Machine – Store & Theatre RENOVA

    There was, from the beginning, the intent to work this project as a machine, a TIME CAPTURING MACHINE. This condition was naturally the result of the place, the context and the industrial spirit, that penetrated the imagination. Condition to which it was added the will to capture, within the project, time and its flow. A flow of time and light into the spaces that would say – the architecture captures time, architecture captures the flow of time.

    Its will originated from two different questions. How is it possible for matter with such low density matter, like air and light, to capture time within a space? Can space be captured through Architecture? Or are these abusive reflections, which unduly take over elements that cannot relate between them? Space, Time and Architecture 1. How is it possible, through Architecture, to articulate these different concepts?

    The solution took shape from the moment we confronted ourselves with the possibility of Architecture being a TIME CAPTURING MACHINE itself, a decision which demanded a specific approach methodology for all of the project’s decisions. It constituted itself by this fundamental fact which divided the issue into two main areas of activity, SURFACE and PERFORATION.

    Thinking the project through surface, endowing it with continuity and antagonising expression, which
    accurately demarcate the boundaries between two of the project’s fundamental surfaces, interior and exterior. The demarcation was done not only through matter and its own expression but also through drawing and assessing the point of transition between the two SURFACES. We decided that the exterior surface would be built and characterized by the steel’s own expression. As opposed to that, the interior surface would be characterized by colour and its expression. The continuous use of a single colour or of a single matter endows the project with a high level of abstraction. It qualifies it through two surfaces, of antagonising character, which give contrast and simultaneously emphasize another fundamental premise, perforation.

    Perforation over the surface, which is obtained from two different mechanisms, the cut and perforation itself. The cut can be seen in the sectioning we did in the pre‐existing industrial building, which resulted in the space’s transparent extremities. The PERFORATION mechanism can be seen in the remaining operations, shifting only in its scale and dimension, according to the qualification intended of each of the spaces.

    We tried, through architecture and this time machine, to build spaces where people could experience the lightness and density of time and its different temporalities.


    1 ‐ Space, Time and Architecture; Gideion, Sigfried

    Phyd Arquitecura uploaded Renova - Store & Theatre through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    Modern home with Office. Interior Store Photo  of Renova - Store & Theatre

    Interior Store

    Plan Photo 9 of Renova - Store & Theatre modern home

    Plan

    Transversal Section Photo 10 of Renova - Store & Theatre modern home

    Transversal Section

    Longitudinal Section Photo 11 of Renova - Store & Theatre modern home

    Longitudinal Section

    Modern home with Outdoor. South Elevation Photo 12 of Renova - Store & Theatre

    South Elevation