Project posted by The Ranch Mine

Pleats

Year
2019
Structure
House (Single Residence)
The gabled entry features a patterned, wood rainscreen that evokes the forked ribs of the Saguaro cactus while the recessed entry is akin to a Saguaro boot, the holes in the giant cacti that many desert animals use as their homes.
The gabled entry features a patterned, wood rainscreen that evokes the forked ribs of the Saguaro cactus while the recessed entry is akin to a Saguaro boot, the holes in the giant cacti that many desert animals use as their homes.
The recessed entry features a disguised door for guests
The recessed entry features a disguised door for guests
A disguised door for guests
A disguised door for guests
The entry recessed entry frames the mountain to the north
The entry recessed entry frames the mountain to the north
An outdoor shower on the rear gable of the house is used for rinsing off from the pool or after an outdoor excursion—or for a quick wash down for their two rescue dogs.
An outdoor shower on the rear gable of the house is used for rinsing off from the pool or after an outdoor excursion—or for a quick wash down for their two rescue dogs.
The L-shaped house plan with a detached garage create a 3 sided courtyard, providing privacy and shade in the urban, desert lot.  A small  pool is the focus of the backyard living
The L-shaped house plan with a detached garage create a 3 sided courtyard, providing privacy and shade in the urban, desert lot. A small pool is the focus of the backyard living
The bedroom wing side of the house on the original foundation was kept low enough to keep views of the mountains to the north, but tall enough to screen the neighbors house across the street
The bedroom wing side of the house on the original foundation was kept low enough to keep views of the mountains to the north, but tall enough to screen the neighbors house across the street
A perforated, corrugated metal patio cover provides a transition between the bright desert sun, and the shaded interior of the house
A perforated, corrugated metal patio cover provides a transition between the bright desert sun, and the shaded interior of the house
Natural light is filtered through the perforated, corrugated metal patio shade, creating changing patterns on the exposed aggregate concrete floors in the morning
Natural light is filtered through the perforated, corrugated metal patio shade, creating changing patterns on the exposed aggregate concrete floors in the morning
Aluminum clad, wood sliding doors and clerestory windows bring natural light into the great room
Aluminum clad, wood sliding doors and clerestory windows bring natural light into the great room
A favorite spot for the rescue dogs in the morning is along the window wall, taking in the filtered sun and mountain views to the east
A favorite spot for the rescue dogs in the morning is along the window wall, taking in the filtered sun and mountain views to the east
A small dining space sits off to the side of the kitchen
A small dining space sits off to the side of the kitchen
Walnut cabinets, a black metal clad hood and a combination of stainless steel and marble counter tops make up the material palette of the kitchen
Walnut cabinets, a black metal clad hood and a combination of stainless steel and marble counter tops make up the material palette of the kitchen
The custom, metal clad hood draws the eye up to the full height of the ceiling
The custom, metal clad hood draws the eye up to the full height of the ceiling
Wood floors and a matte black barn door in the master bedroom bring some of the exterior finishes into the house
Wood floors and a matte black barn door in the master bedroom bring some of the exterior finishes into the house
The master bathroom features cement tile with a wall hung, walnut vanity with a white quartz counter top. Rounded edge, square mirrors and matte black pendant lights finish off the look
The master bathroom features cement tile with a wall hung, walnut vanity with a white quartz counter top. Rounded edge, square mirrors and matte black pendant lights finish off the look
The master bedroom opens up to the pool courtyard
The master bedroom opens up to the pool courtyard
The last glimpse of sunlight in the pool courtyard
The last glimpse of sunlight in the pool courtyard
The gabled volume of the house blocks the harsh, setting sun from the courtyard, creating the ideal space for enjoying the pool after work in the summer
The gabled volume of the house blocks the harsh, setting sun from the courtyard, creating the ideal space for enjoying the pool after work in the summer

7 more photos

Details

Square Feet
1850
Lot Size
9767 SF
Bedrooms
3
Full Baths
3
Partial Baths
1

Credits

Builder
Boxwell Homes
Photographer

From The Ranch Mine

Sited in an eclectic neighborhood in the foothills of a mountain preserve, "Pleats" is a new 1850 SF, 3-sided courtyard house in Phoenix, Arizona. The foundation of the original house was reused and the space was redesigned to fit the bedrooms, including a master suite that was lacking before. A new, gabled volume was added to take in mountain views and provide an indoor-outdoor great room with a perforated metal patio cover to ease the transition from the strong, sunlit exterior to the interior. A garage and workshop is tucked behind the house, completing the 3-sided courtyard.

Aesthetically, the exterior of the house adopt elements of the Saguaro Cactus. The house draws its name, “Pleats,” from the corrugated metal that wraps the gabled volume, reminiscent of the pleated exterior of the cactus. The gabled entry features a patterned, wood rainscreen that evokes the forked ribs of the cactus while the recessed entry is akin to a Saguaro boot, the holes in the giant cacti that many desert animals use as their homes.