Plantation House

Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Location
  • Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Industrial
  • Year
  • 2014
  • Square Feet
  • 4200
  • Lot Size
  • 12500 sqf
  • Bedrooms
  • 6
  • Full Baths
  • 3
  • Partial Baths
  • 1
  • This project page was created by community member Rashidah Ali

    The Plantation House is not your typical home and it doesn't look like one too. Many people have mistaken it for a factory, a warehouse, a hotel, a public building and even a restaurant. We are not troubled by this seemingly innocent deduction and never fail to respond to such comment with a smile. In fact, the smile is a sign of satisfaction as that was our original intent. So tight was the brief that we provided to the design architect that the name he christened the house with stuck. There is no need to rethink the choice of words. We liked it from the moment we heard it. It is a house in the plantations in the real sense of the word. The name given reflects the previous status of the land - it used to be a palm oil estate.

    The facade with vent blocks and exposed bricks add warmth to the open concept throughout the house

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The open concept view of the study from the living room

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The customized shelves provide privacy to the open concept of the living room and other areas of the house

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The TV room opens to the backyard

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    Concrete counter top and openness of the kitchen make social gatherings more relax and homely

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    High stools at the kitchen counter are meant for casual dining and the popcorn pushcart adds character to the industrial look of the kitchen

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The study with floor to ceiling book shelves double up as internet browsing area and home tuition

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The wall of plates at the TV room is growing in numbers

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The round table in the TV room provides comfort for eating while watching what is on the tube

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The master bedroom opens to the yard

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The walkway across the length of the house divides the two areas of privacy on one side with bedrooms and social areas on the opposite that include dining room, living, study and game room

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    The dining room is also an open concept with folding glass doors on both sides

    Photo Courtesy of Rashidah Ali

    This was us with our two boys, Bazil (17 this year) and Razin (13 this year) taken fin 2014, few months after we moved in

    Photo Courtesy of Rashidah Ali
    Posted By
    r
    Rashidah Ali
    @rashidahali
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.