Perrin Residence

Manhattan Beach, California
Location
  • Manhattan Beach, California
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2011
  • Square Feet
  • 3000
  • This project page was created by community member Abramson Teiger Architects

    The Client was looking to move to the ocean front walk streets in Manhattan Beach and settled on an existing duplex built in the 1940s. The couple approached the ATA design team to convert the property into a single-family residence and transform the outdated stucco box into their modern dream home. With its close proximity to neighbors and pedestrian zones, the trick was to bring in abundant natural light while preserving intimacy.

    The front façade was redesigned with large openings that create a connection to the ocean views.  Accordion style glass doors were installed on the lower floor to form an indoor-outdoor space with the front garden.  The exterior palette is a subtle mix of smooth trowel stucco and honed limestone, emboldened with dark stained mahogany siding. Photo  of Perrin Residence modern home

    The front façade was redesigned with large openings that create a connection to the ocean views. Accordion style glass doors were installed on the lower floor to form an indoor-outdoor space with the front garden. The exterior palette is a subtle mix of smooth trowel stucco and honed limestone, emboldened with dark stained mahogany siding.

    The public entry sequence pulls you through the front garden, leading to the main entry which sits on the side of the home.  A custom designed walnut and stainless steel door opens into a two-story foyer.  Photo 2 of Perrin Residence modern home

    The public entry sequence pulls you through the front garden, leading to the main entry which sits on the side of the home. A custom designed walnut and stainless steel door opens into a two-story foyer.

    Inside, a ledge above the door holds an antique water wheel, a notable piece belonging to the Client.  This wheel is backlit with a large window adjacent to it.  Top floor skylights add dramatic light which filters down a multi-tiered staircase.     Photo 3 of Perrin Residence modern home

    Inside, a ledge above the door holds an antique water wheel, a notable piece belonging to the Client. This wheel is backlit with a large window adjacent to it. Top floor skylights add dramatic light which filters down a multi-tiered staircase.

    By combining the existing two units, the new home now has increased length in the living spaces on the main floor.   The layout is open for absolute connectivity of daily life.  Custom white and walnut cabinetry in the kitchen create both expanse and composition. Photo 4 of Perrin Residence modern home

    By combining the existing two units, the new home now has increased length in the living spaces on the main floor. The layout is open for absolute connectivity of daily life. Custom white and walnut cabinetry in the kitchen create both expanse and composition.

    The central two-story kitchen is washed with light from multiple skylights, which also filter into the adjoining living and dining rooms. Photo 5 of Perrin Residence modern home

    The central two-story kitchen is washed with light from multiple skylights, which also filter into the adjoining living and dining rooms.

    Working within the narrow structure, the master bath occupies a passage into the bedroom with intricate architectural detail.   Photo 6 of Perrin Residence modern home

    Working within the narrow structure, the master bath occupies a passage into the bedroom with intricate architectural detail.

    Bookmatched marble panels cover the walls while a coordinating marble mosaic serves as flooring.  Photo 7 of Perrin Residence modern home

    Bookmatched marble panels cover the walls while a coordinating marble mosaic serves as flooring.