Paradise Valley Residence

By


Project Data

Existing Footprint: 3,300 SF Original House Built in 1956

New Footprint: 6,125 SF

Demolition: 746 SF Completed in December 2007

Heavy Remodel: 420 SF

Moderate Remodel: 2,134 SF Construction Cost: $1.4M

New Construction: 3,571 SF plus Deck/Patio/Gallery: 1,756 SF SF Cost: < $230/SF average


Concept Statement

An exquisite 1.7 acre urban lot with monumental views and excellent native vegetation was occupied by a 1956 ranch home lacking in space and totally disconnected from it’s site and the views. A limited budget, but unlimited desire for an extraordinary home created an atmosphere of collaboration and innovation for the architect and owners. By retaining a large portion of the existing 3,300 SF house for remodeling and relocating re-invented living spaces in the footprint of the demolished areas of the house, a balance was secured between new and old, indoors and outdoors, closed versus open exposures. The creation of the Great Room facilitated a “domino effect” allowing rooms to assume new, more suitable identities: the living room became the formal dining; the dining room became a sitting room, the kitchen became a workroom; the garage gives way for a new kitchen/dining area.

A remarkably subdued house when viewed from the public way is transformed into a dynamic contemporary composition from within the site boundaries. The distinction between indoors and outdoors is blurred as living spaces expand into the landscape through floor to ceiling butt-glazed window walls. Protected view corridors extend to Camelback Mountain from virtually every living space and from many of the outdoor patio zones. In each case, the viewer is screened from intense light and glare by masonry spine walls and sweeping roof overhangs. In this residence, the outdoor spaces receive as much activity and occupation as the interior zones.

Materials, including wood, steel, concrete and masonry, are exposed in their natural state. Nothing attempts to be what it is not. Venetian plaster and gyp-board walls create a colorful backdrop for the owner’s contemporary furniture and fittings. The overall effect is a warm and highly textured palette of natural and man-made materials acting as a backdrop and container of human activities. In this house, the frenetic movements of young children and the more restrained activities of adults co-exist in a symbiotic balance. There is an equity of use in the living spaces and the zoning necessary for each occupant to find privacy or respite in their own zone.

uploaded Paradise Valley Residence through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Site Plan Photo  of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Site Plan

Floor Plans Photo 2 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Floor Plans

Street access Photo 3 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Street access

South Elevation Photo 5 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

South Elevation

The Back Patio Photo 6 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

The Back Patio

Master Suite above Kitchen Photo 7 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Master Suite above Kitchen

Master Suite Photo 8 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Master Suite

Master Deck toward Camelback Mountain Photo 9 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Master Deck toward Camelback Mountain

Entry Breezeway Photo 10 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Entry Breezeway

Stair Detail Photo 11 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Stair Detail

Entry Patio Photo 12 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Entry Patio

Breezeway Photo 13 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Breezeway

Main Entry Photo 14 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Main Entry

Dining room Photo 15 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Dining room

Living Room Exposure Photo 16 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Living Room Exposure

Midnight at the Oasis Photo 18 of Paradise Valley Residence modern homeView Photos

Midnight at the Oasis

Credits

Posted By
Architect
  • Thompson Pollari Studio
Interior Design
  • Thompson Pollari Studio
Landscape Design
  • egroup
Builder
  • Joe Costello, Stone Creek Builders
Photographer
  • Bill Timmerman, Steve Thompson

Overview

Full Baths
  • 2
  • Partial Baths
  • 2
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Year
  • 2007
  • Square Feet
  • 6125
  • Lot Size
  • 1.7 acres