Our Resilient House, designed by husband+wife Architect+Client team for their own family, faces north opposite Enoggera Creek and a busy pedestrian bike pathway in Ashgrove (Brisbane, AU). With outlooks of lush creek foliage, the existing post-war house was reinvented to encourage resilience through sustainability, enacting opportunistic social engagement, respecting the surrounding context and resisting flood and bushfire threat.

Following the 2011 floods, the Brisbane City Plan 2014 enhanced flood overlays to creek-facing properties. Our Resilient House was the first renovation in the street to respond, requiring elevated minimum habitable floor levels. The robust undercroft design enabled flood water to sweep and safely drain away without burdening neighbouring sites.

Context was an important consideration, along with giving back to the street through connections socially via displayed activities or retreat as appropriate. Ashgrove’s architectural vernacular is distinctive and valued. These character features influenced key building angles, materials selection and form through progressive modern interpretation.

contexture pty ltd uploaded Our Resilient House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

contexture pty ltd 'Our Resilient House' kitchen and dining

contexture pty ltd 'Our Resilient House' entry stair

contexture pty ltd 'Our Resilient House' entry

contexture pty ltd 'Our Resilient House' entry

contexture pty ltd 'Our Resilient House' entry stair

contexture pty ltd 'Our Resilient House' entry

contexture pty ltd 'Our Resilient House' stair

contexture pty ltd 'Our Resilient House' stair

contexture pty ltd 'Our Resilient House' stair

contexture pty ltd 'Our Resilient House' rumpus

contexture pty ltd 'Our Resilient House' rear elevation (with chooks)

contexture pty ltd 'Our Resilient House' mid-level living

contexture pty ltd 'Our Resilient House' street facade

contexture pty ltd 'Our Resilient House' mid-level

contexture pty ltd 'Our Resilient House' kitchen with spotted-gum joinery

contexture pty ltd 'Our Resilient House' PFC steel framed deck

contexture pty ltd 'Our Resilient House' entry stair

contexture pty ltd 'Our Resilient House' entry

Architect
  • contexture pty ltd
Photographer
  • Christopher Frederick Jones
Bedrooms
  • 5
  • Full Baths
  • 3
  • Year
  • 2021