The Music Box Residence was designed around the intimate and communal qualities of music and family. The steep lot, with views towards Mt. St. Helens and Mt. Rainier dictated a multi-level structure. On the lowest level, surrounded by concrete walls, resides the timpani rehearsal room. The husband, a member of the Oregon Symphony, required space and acoustic separation for practice. On the main level sits the piano studio where the wife’s students come to learn and play. Her studio opens onto the main living room and covered outdoor living area for recitals and parties. The upper level houses the couple’s children, parents, and guests. Continue up and an electronic roof hatch pivots open, revealing a rooftop deck, complete with commanding views of forest park, the city and mountains beyond. The “U” shaped plan has large volumes on both sides with a glassy two-story entry space in the middle. A long bridge, with a bamboo forest below, leads from the sidewalk to the main entry. The exterior, clad in black stained siding; reminiscent of “shosugi ban,” or charred wood, pays homage to their Japanese ancestry.

Scott Edwards Architecture uploaded Music Box Residence through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.
Modern home with Exterior, Wood Siding Material, House Building Type, Flat RoofLine, and Green Roof Material. The U-shaped plan of Music Box Residence by Scott Edwards Architecture has large volumes on both sides with a glassy two-story entry space in the middle. A long bridge, with a bamboo forest below, leads from the sidewalk to the main entry. The exterior is clad in black stained siding reminiscent of sho-sugi ban in order to pay homage to the family's Japanese ancestry. Photo  of Music Box Residence

The U-shaped plan of Music Box Residence by Scott Edwards Architecture has large volumes on both sides with a glassy two-story entry space in the middle. A long bridge, with a bamboo forest below, leads from the sidewalk to the main entry. The exterior is clad in black stained siding reminiscent of sho-sugi ban in order to pay homage to the family's Japanese ancestry.

Modern home with Exterior, Flat RoofLine, Wood Siding Material, House Building Type, and Green Roof Material. Photo 2 of Music Box Residence
Modern home with Windows, Picture Window Type, and Metal. Photo 3 of Music Box Residence
Modern home with Exterior, House Building Type, Green Roof Material, Flat RoofLine, Glass Siding Material, and Wood Siding Material. Photo 4 of Music Box Residence
Modern home with Living Room, Recessed Lighting, Sofa, and Medium Hardwood Floor. Photo 5 of Music Box Residence
Modern home with Staircase, Wood Tread, and Metal Railing. Photo 6 of Music Box Residence
Modern home with Living Room, Pendant Lighting, Medium Hardwood Floor, Chair, and Sofa. Photo 7 of Music Box Residence
Modern home with Dining Room, Medium Hardwood Floor, Bench, and Recessed Lighting. Photo 8 of Music Box Residence
Modern home with Shed & Studio and Living Space Room Type. Photo 9 of Music Box Residence
Modern home with Shed & Studio and Living Space Room Type. Photo 10 of Music Box Residence
Photo 11 of Music Box Residence modern home
Modern home with Staircase, Wood Tread, and Metal Railing. Photo 12 of Music Box Residence
Modern home with Exterior, Wood Siding Material, House Building Type, and Flat RoofLine. Photo 13 of Music Box Residence
Modern home with Exterior, Flat RoofLine, Wood Siding Material, and House Building Type. Photo 14 of Music Box Residence
Landscape Design
  • Shapiro Didway
Builder
  • Otis Construction
Photographer
  • Pete Eckert

Overview

Bedrooms
  • 5
  • Full Baths
  • 4
  • Partial Baths
  • 1
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2015
  • Square Feet
  • 6500