Mary Blodgett and Carlton Calvin initially approached Fung + Blatt to design a ceramics studio on their Southern California property, which contains a 1950s house by modernist architect Calvin Straub. Delighted with the result, they requested additional structures, including a pool house with a dining area that opens to the outdoors.

Fields of native grasses connect the main residence, situated at the top of the slope, to the new structures scattered below. A pergola extends from the post-and-beam structure that was maintained during the remodel of the midcentury home.

Mary Blodgett and Carlton Calvin initially approached Fung + Blatt to design a ceramics studio on their Southern California property, which contains a 1950s house by modernist architect Calvin Straub.

"Maintaining sight lines to the outdoors and the adjacent den, we introduced a connectivity that transforms the kitchen into the center of family life,

Delighted with the result, they requested additional structures, including a pool house with a dining area that opens to the outdoors. Rising from the edge of the pool deck, a planted overhang shelters a gym and sauna below.

Once unkempt terrain (1), the lot was replanted by Elysian Landscapes. Board-formed concrete walls now hold a lush collection of Bloodgood Japanese maple trees, Canyon Prince wild rye grasses, and Blue Fox Tail agaves. A Spun stool by Heatherwick Studio for Magis joins an outdoor furniture set by Plain Air.

Fung + Blatt designed the master bathroom vanity, which features Agape washbasins and fixtures and an angled mirror that reflects the oak trees seen through the skylights.

A tub zone lined in redwood connects to the master bedroom, which is furnished with a vintage Sergio Rodrigues lounge chair and Voyage Immobile seats from Roche Bobois.

The house prior to renovation.

The ceramics studio was formerly a pergola wrapped in chicken wire, used as a dog kennel by the previous owner. Inside the new structure, a vintage Danish chair, found on eBay, provides a modern perch. The windows’ deep mullions double as display shelves.

A section of the facade—a cross between a shoji screen and a barn door—slides open. Planter boxes contain edible varieties that fuel Mary’s culinary explorations.

The architects maintained the midcentury post-and-beam construction and Japanese-inspired details of the original building, while brightening and expanding the interior living spaces.

The architects maintained the midcentury post-and-beam construction and Japanese-inspired details of the original building, while brightening and expanding the interior living spaces. Patricia Urquiola’s Tufty-Time sofa for B&B Italia meets Pebble coffee tables by Nathan Yong for Ligne Roset in the living room.

The sloped roof of Carlton’s art studio grows a colorful mix of sedum species.

Credits

Posted By
Photographer

Overview

Structure
  • House (Single Residence)