Like much of San Francisco’s housing stock, the Laidley Street Cottage was becoming out of date. Built to last 100 years, the home was at the end of its useful life with all building systems needing upgrading. Originally, the home was an existing rear yard cottage. In the redesign, additional square footage was modest and focused on right-sizing the property to the site while adding new building systems and daylit design. The Laidley Street cottage now has a friendly window filled facade, but the fence and gate structure provide privacy to the occupants on the living level. The living space extends generously to the front yard. The master bedroom has a private rear garden, and the guest bedroom has a balcony, providing yet more indoor-outdoor connections. Outdoor space becomes part of the daily living area of the home. The Laidley Street Cottage's attainable scale and outdoor oasis help foster a livable city for the next 100 years.

Red Dot Studio uploaded Laidley Cottage through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Street View

The window filled facade with indoor outdoor connections

Central Stair

Stair Detail

Main living space

Red Dot Studio upgraded the Laidley Cottage kitchen with a wood-fronted refrigerator and cabinets, open shelving, and whimsical pendant lighting.

Kitchen detail

Master bedroom with outdoor space

Outdoor space off master bedroom

Master Bedroom

Master bath with views to outdoor space

sun shade

guest room

2nd bedroom