Perched on a mountain in the Eastern Townships, the Crowhill cabin is based on its timelessness and minimalism concept. By its angular shape, the project aims to underline the beauty of the surrounding landscape.

The project takes advantage of the rocky cape to anchor its raw concrete foundations, on which rest two volumes advancing towards the treetops.
The first module contains the living areas while the second has two bedrooms. By accompanying the natural slope of the ground, their sloping roofs reinforce the sensation of sliding over the cliff. The entrance forms an in-between space between the modules that are oriented differently from each other’s.

The overhanging roofs on the south facade emphasize the view while limiting solar gain during the hot season. On the side, a wooden platform located in continuation of the kitchen is oriented west towards the sunset. The burnt wood use on the facades and the pre-woven hemlock planks result in a natural palette for the exterior envelope.

Inside, the panoramic view becomes the focal point of the living spaces and of the master bedroom. On the floor, the ceramic with a concrete finish unites all the spaces and reminds the natural finish of the foundations.

While enhancing the landscape, the project above all considers the cabin as a minimal and contemplative space, inviting tranquility.

naturehumaine architecture & design uploaded La Binocle through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

La Binocle is segmented into two volumes that reach outwards towards the tree canopy.

La Binocle is perched high atop a hill, maximizing views of the valley below.

“At night, the chalet is transformed. When it is dark, the mirror effect of the reflection of the interior space in the windows completely changes the cabin’s relationship to its site and makes it appear larger,” adds Rasselet.

The cabin has raw concrete foundations set upon the rocky cape.

The entrance is located between the two volumes, which are oriented in slightly different directions.

The home's charred timber exterior resembles a crow's plumage.

The living room provides sweeping views of mountain vistas.

Floor-to-ceiling windows fill this bedroom with natural light.

The bathroom features clean, modern finishes.

The first volume contains the living areas, while the second contains two bedrooms.