A project located at the base of a canyon in the Big Sur area of Northern California, this 2,500 square foot 2 bedroom house was built for a family to enjoy together on the weekends and holidays.

This retreat, composed of four volumes, is on a site dominated by steep canyon walls. The challenge was creating a structure with weight that still sat lightly on the land, respecting the ecological fragility of the site and being attune to its forces. The Jackson Family Retreat holds its own, neither dominating nor dwarfing the site.

When the owners first commissioned us, local governing agencies were intent on leaving the land as it was-overgrown and uninhabited. However, working with ten consultants over three and a half years, we satisfied all the requirements necessary to build a modernist family retreat here.

The plan explores the tensions inherent in family getaways: open areas for communal living; private spaces for solitary retreats; and outdoor expanses for relaxation. A combination of transparent glass and extruded channel glass reflects and dapples the light throughout, creating a dynamic play of brightness and shadow. family retreat here.

Fougeron Architecture uploaded Jackson Family Retreat through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Composed of four volumes and two bedrooms, the Jackson Family Retreat is located at the base of a canyon in the Big Sur area of Northern California and feaures 2,500 square feet of living space.

Front facade of the house

The house and its surrounding

Terrace

Central walkway

Spacious deck

Living room

Living room with the fireplace

Front facade of the house

Entrance of the house

Interior Design
Photographer

Overview

Location
  • Bedrooms
  • 2
  • Full Baths
  • 2
  • Partial Baths
  • 0
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Industrial