House by the Forrest

Lány, Středočeský kraj, Česko
Location
  • Lány, Středočeský kraj, Česko
  • Year
  • 2016
  • Project Name: HOUSE BY THE FOREST

    Basic description: reconstruction of the suburban house with remodelling both the interior layout and exterior appearance of the house, including design of the entire interior and equipment

    Architect: kaa-studio Kamila Holubcová/Antonín Holubec
    Website: www.kaa-studio.cz

    Contact e-mail: kv@kaa-studio.cz

    Project location: Lesní 20, Lány, Kladno District, Czech Republic

    Project year: 2013 - 2015

    Completion Year: 03/ 2016

    Area: land 860m2, ground coverage 100m2, usable area 175m2

    Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

    Photographer’s website: www.boysplaynice.com

    Collaboraters: -

    Client: private person


    Author's Report:

    circumstances

    The task was to design an overall reconstruction of the suburban house in a retro style in Lány for weekend living.

    The house is located at the outskirts of the village. The street consists of a row of family houses and the edge of the forest. The surrounding development is characterized by layering of various annexes and extensions to original houses. The designed house was preserved in almost original form and from this point of view it was exceptional.

    It is a simple house with a saddle roof, raised ground floor and semi-basement. The residential floor was organized so that the house was almost closed towards the garden, turned back. In front of the main entrance there was a plain vestibule; the entrance to the residential floor was overcomplicated. In the attic there was a typical loft and a small room. The house had small windows and gloomy rooms.
    -

    design

    In the context of wildcat reconstructions of the surrounding development we wanted to draw attention to a beautiful "little house-like" form of the object. We worked with the original mass only on the level of remodelling the interior layout and window openings. The residential attic was used in the existing volume; we only brightened the roof. The only new annex is a new wooden patio/summer entrance, attached to the garden facade.

    The original vestibule was demolished. The house entrance was vigorously reorganized. Only the central supporting wall and the staircase were left on the ground floor; this allowed a more contemporary layout of the living space and connection to the main garden. The attic has been designed as an open space for now.

    New openings appeared into the facades due to the change in the layout; the original ones were revised and locally adjusted. In the southern facade, a strip of window was made across the entire width of the object for more light and contact with the forest. The attic was brightened to the north by a strip of large roof windows, opening the space to the garden and views of the Lány horizon.
    The neighbourhood of the forest and two old spruces in the front garden are significant for the place where the house stands. We wanted the house to have the colour of the forest, so the facades are dark, grey-brown.

    The difference in height between the entrances to the main residential floor and the garden level is designed using field banks/green hills, reinforced with rough stone.

    In the reconstruction we used materials and craftsmanship corresponding to the context of the original house, i.e. the classical building materials - brick, plaster, stone, wood, ceramics and copper.
    In interior design we wanted ordinariness, rural simplicity and functionality. In addition to chairs, we also designed almost all wooden furniture.

    Products:
    Ceramic and copper lighting / Aldo Bernardi / throughout the interior and exterior

    Exterior copper sockets and surface wiring / Aldo Bernardi / in the garden house; above the entrance; in the front garden

    Ceramic sockets and switches / ABB Decento / throughout the interior

    Petite Maison ceramic tiles / MARCA CORONA 1741 / bathrooms; kitchen

    Apollo ceramic floor tiling, Ani70 collection / Ceramica CIR / bathrooms, kitchen

    Axia taps / Reitano / bathrooms, kitchen

    Flo sanitary items / Kerasan / bathrooms

    Bohemia cast iron retro radiators / Viadrus / dining room; bedroom

    Chairs 763 and 150 / Ton / dining room

    BoysPlayNice Photography & Concept uploaded House by the Forrest through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    Modern home with outdoor. Photo  of House by the Forrest
    Photo 2 of House by the Forrest modern home
    Photo 3 of House by the Forrest modern home
    Photo 4 of House by the Forrest modern home
    Photo 5 of House by the Forrest modern home
    Photo 6 of House by the Forrest modern home
    Photo 7 of House by the Forrest modern home
    Photo 8 of House by the Forrest modern home
    Photo 9 of House by the Forrest modern home
    Photo 10 of House by the Forrest modern home
    Photo 11 of House by the Forrest modern home
    Photo 12 of House by the Forrest modern home
    Photo 13 of House by the Forrest modern home
    Photo 14 of House by the Forrest modern home
    Photo 15 of House by the Forrest modern home
    Photo 16 of House by the Forrest modern home
    Photo 17 of House by the Forrest modern home
    Photo 18 of House by the Forrest modern home
    Photo 19 of House by the Forrest modern home
    Photo 20 of House by the Forrest modern home