Home A236

Palermo, Sicilia, Italia
Location
  • Palermo, Sicilia, Italia
  • Year
  • 2017
  • Bedrooms
  • 2
  • This project page was created by community member Elena Morgante

    Studio DiDeA reconfigures a two levels penthouse in Palermo to create a luminous and spacious house, overlooking the city harbor.The 180 smq apartment is an articulate space where sunlight, an essential colour palette ,and space saving furniture define the project.
    Entering the house you approach a double space - on the east side the kitchen and dining room, on the west side the living - separated by a sliding glazed door, which emphasizes the brightness of the house.

    In the kitchen, bespoke wood furniture, a marbled countertop that becomes a small table for quick snack, a dining table and a kitchen cupboard delineate the room.The living room is an essential space with white couches, a tv&stereo wood cabinet, and a panoramic view on the city.

    By choosing to open up the slab between the two levels, DiDeA made the dining room a higher and wider space, flood with sunlight; the Mooi Random Ligh suspended over the table underlines the double height space.

    From the dining room, you can access the night area, composed by the master bedroom with bathroom, the second bathroom, a small laundry and a single room.
    The wood-clad stair leading up to the second level appears as a distinct and tactile element that emerges as “a vertical bridge “ as DiDeA explains.On the upper level, a boardwalk conceived as a suspend volume leads to a multifunctional guests room where relaxing, watching tv, or sleeping.

    All the furniture of the house is bespoke and designed by DiDeA so as to optimize the space planning, providing with storage where necessary and accomodate any guests.

    The choice of material confirms the essential design approach : warm grey gres tiles on the floors, total white for the walls and dark brown of the wood furnitures.


    Suppliers

    Floor Graniti Fiandre

    Resin and wood in the bathroom Kerakoll Design House

    Ceramic tiles in the bathroom Mutina

    Doors Eclisse

    Domotic electric system By-me Vimar

    Air conditoned system Aermec

    dolby surround system Canton Inwall

    Bathroom fixtures Duravit, Antonio Lupi e Galassia

    Water fittings Zucchetti

    Radiator Tubes

    Electrical appliance Siemens, Airone e Fulgor

    Kitchen table Miniforms

    Woodworking Falegnameria Bonaccorso

    Kitchen Binova designed by Studio DiDeA

    Pendandt lamp in the dining room Moooi

    Photos: ©Studio DiDeA
    Budget: € 215.000

    the marble countertop

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    even in the living the dark walnut furniture has been designed by the architects

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    From here you can see the stair entrance

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    The lamp is suspended over the table thanks to this" iron arm" designed ad hoc

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    the living room the dining room can be separated through a glazed sliding door

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    the living room the dining room can be separated through a glazed sliding door

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    the living room the dining room can be separated through a glazed sliding door

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    even in the living the dark walnut furniture has been designed by the architects

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    the living room window opens on a terrace

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    the stair is walnut clad

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    On the upper level a boardwalk leads you to a multifunction freezone

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    a multifunction freezone where it's possible to watch tv and hosting friend thanks to the many pullout beds

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    a multifunction freezone where it's possible to watch tv and hosting friend thanks to the many spare beds

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    a boardwalk -that appears as a suspend volume in this double eight zone

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    All the furniture in the attic is tailor made to optimise the low ceiling space, to obtain storage spaces .

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    view from the boardwalk over the dining room

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    Close up on the handle of the sliding door

    Photo Courtesy of Elena Morgante

    the corridor in the night zone

    Photo Courtesy of Elena Morgante
    Posted By
    e
    Elena Morgante
    @elenam
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.