Harvard Student Services

Cambridge, Massachusetts
Location
  • Cambridge, Massachusetts
  • The master plan was to consolidate student services in the Smith Campus Center at Harvard University. Aamodt / Plumb was asked to help co‐locate the Registrar and the offices of General Education, Accessible Education, Advising Programs and Additional Resources into one space on the 4th floor. These offices had previously been located in separate buildings on campus and the challenge was to design one shared space that could serve all these departments.

    The design strategy converted the existing double loaded corridor into a welcoming and dynamic public space connecting two reception areas, two student computer kiosks, staff break room and focus rooms. Instead of another relentless corridor we shaped the space by angling walls to subtly encourage movement from the elevator lobby to the farthest reception area. Semi-public spaces that connect to the exterior window wall are located along this public sequence to bring in natural light through wood screens. Once off the elevator, a visitor’s eye is guided from one softly lit wood screen to the next until their final destination.


    The project scope included providing new departmental offices and workstations within office space designed five years earlier by Anmahian Winton Architects. The new perimeter offices blend seamlessly with the existing material palette and details. And the new workstations embedded in the interior of the space are bright white with glass and light wood to minimize their visual impact on the space.


    We also developed the signage and wayfinding to assist students in finding their way throughout the floor. Each department has its own primary color and individual offices are color coded to match their department.

    Aamodt / Plumb uploaded Harvard Student Services through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    Modern home with Office, Study, Chair, Library, Desk, and Carpet Floor. The design strategy converted the existing double loaded corridor into a welcoming and dynamic public space connecting two reception areas, two student computer kiosks, staff break room and focus rooms.  Photo  of Harvard Student Services

    The design strategy converted the existing double loaded corridor into a welcoming and dynamic public space connecting two reception areas, two student computer kiosks, staff break room and focus rooms.

    Modern home with Office, Study, Desk, Bookcase, Chair, Light Hardwood Floor, and Shelves. Semi-public spaces that connect to the exterior window wall are located along this public sequence to bring in natural light through wood screens. Photo 2 of Harvard Student Services

    Semi-public spaces that connect to the exterior window wall are located along this public sequence to bring in natural light through wood screens.

    Modern home with Hallway and Carpet Floor. Once off the elevator, a visitor’s eye is guided from one softly lit wood screen to the next until their final destination. Photo 3 of Harvard Student Services

    Once off the elevator, a visitor’s eye is guided from one softly lit wood screen to the next until their final destination.

    Modern home with Office, Study, Desk, and Carpet Floor. We also developed the signage and wayfinding to assist students in finding their way throughout the floor. Each department has its own primary color (Sert would have been happy) and individual offices are color coded to match their department. Photo 4 of Harvard Student Services

    We also developed the signage and wayfinding to assist students in finding their way throughout the floor. Each department has its own primary color (Sert would have been happy) and individual offices are color coded to match their department.

    Modern home with Office, Chair, Desk, and Study. Close up of the colorful signage. Photo 5 of Harvard Student Services

    Close up of the colorful signage.