FG75 STUDIOS

Porto, Porto, Portugal
Location
  • Porto, Porto, Portugal
  • This project page was created by community member A2OFFICE

    This project is about the rehabilitation of a building with original construction dated from the end of the 19th century, with 4 floors and inserted in a plot with 176.80sqm.
    In a two-family genesis building it was intended to install a multifamily program consisting of 6 studios and respective storage in the basement.

    The building, kept in its structural and functional skeleton, has in the original staircase a prominent element. From the entry floor to the ground floor was created a new ladder to replace an inoperable one.

    Due to the asymmetrical positioning of the original staircase, which was intended to be maintained, the remaining spaces of the interior demolitions, all of them different, led to solutions of apartments all of them equally distinct but with common standards. Thus, in the apartments with higher ceilings one was introduced a mezzanine leaning on an open space; in others an "island" solution was tried which divides social and private area of the apartment without enclosing the spaces allowing the desired spatial and luminous fluidity. The apartments on the ground floor and the upper floor have characteristics that make them equally different, as far as the organization of space is concerned.

    The amount of materials, colors and textures was purposely reduced, in the case of relatively small spaces, the objective was to maximize the luminosity and simplicity of spaces, so that they will be ready to receive the objects and "things" of future users.

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE

    FG75 STUDIOS

    Photo Courtesy of A2OFFICE
    Posted By
    A2OFFICE
    @a2office
    A2OFFICE is a multidisciplinary studio of architecture and design headquartered in Vila do Conde, Porto, Portugal, formed by a team of young professionals dedicated to the study and development of projects in this areas. The studio is coordinated by architect Alberto Dias Ribeiro and by interior decorator Alexandra Marques. Awards and Distinctions 2016 - Nomination for Prémio Nacional de Reabilitação Urbana: São Victor Lofts project. 2016 - Nomination for BUILDING OF THE YEAR 2016 by Archdaily: São Victor Lofts project. 2015 - Nomination for BUILDING OF THE YEAR 2015 by Archdaily: Plataforma Zero project. 2013 - Finalist in the International Design Contest promoted by CarpetVista 2012 - Work in Progress Prize (architecture / design) organized by the portuguese architects association: 5-OC.Stripes project
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.