Fanu House

Ansião, Leiria, Portugal
Architect
  • Bruno Dias Arquitectura
Builder
  • Construções Sá Freire
Photographer
  • Hugo Santos Silva
Location
  • Ansião, Leiria, Portugal
  • Year
  • 2016
  • Lot Size
  • 588m²
  • This project took form in the proximity of the village of Ansião, on a reasonably-sized, slightly slopping stretch of land, enriched by oak and olive trees.
    Naturally embedded amidst the surrounding vegetation, it aims to preserve the pre-existing nature.

    This is the motto that defines the layout of the building. The house branches out from a main axis, and this axis is not only set up in a functional manner but it also serves to separate the social from the private areas of the house. It is a one-storey building, slightly elevated from the ground. It unfolds from the location and its characteristics, and, in some points, mingles with the existing land, seeming to merge into it. The adopted construction uses a small range of materials, conferring it the simplicity found in Nature.

    Two concrete slabs define the exterior outline, thus creating a sense of freedom as well as diversity in the creation of the interior areas, and permeability with the exterior. The areas are thus not limited by walls, but span out, with Nature serving as the only boundary.

    Project

    February 2014 – June 2014

    Construction

    2016

    Client

    Nuno Costa & Fátima Ramalho

    Location

    Sarzedela, Ansião

    Area

    588m²

    Architecture

    Bruno Dias Arquitectura

    Project Team

    Bruno Lucas Dias
    Humberto Lopes

    Joana Zuna

    Eugénia Gomes

    Building Company

    Construções Sá Freire

    Photography

    Hugo Santos Silva

    Bruno Lucas uploaded Fanu House through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.