Conversion of a ground-floor publisher’s warehouse into a residence and atelier for an artist-architect couple

“Conversion of a ground-floor publisher’s warehouse into a residence and atelier for an artist-architect couple”

A dismal old book warehouse is completely transformed into a bright and airy residence-atelier with a double apartment and patio-verandah plus a separate additional apartment unit.
The 250 m2 of the warehouse had not been updated in 60 years: It was run-down, dark, and divided. But, thanks to this renovation, the property now offers wide, open spaces full of natural light. In addition to these improvements, new drainage and floating flooring with thermic and impermeable insulation were also installed.

Guiding this architectonic and aesthetic project has been a holistic, fluid, and multiple-use concept for the space combined with the goal of converting the interior patio into the heart of the residence as it links the main living area with the atelier. These two zones are of similar width and offer open spaces that provide unique perspectives, in addition to maintaining privacy and harmony at all times of the day and night.

Positioned vertically and in parallel above the glass doors of the atelier are approximately 50 slats of Finnish wood which create a sculptured effect, providing a second skin to the atelier. The slats also screen the master suite from view, which is located above the atelier and accessible from the main salon by a staircase.

The atelier can be reached from the main living area by crossing the patio, but should the occupants wish to enter without having to go outside to the patio there is an innovative optional corridor that can be opened to connect the two spaces. A section of the metal wall can be swung open to a 45-degree angle where it meets the opened glass door of the atelier and both lock into place. The moveable wall also has a hidden triangular ceiling piece that provides a cap to the extended passageway.

The renovation has extended the life of this former warehouse, converting it into a home full of natural light that enters through the newly created apertures. It is a harmonious combination of Japanese and Catalan style that is simultaneously functional and elegant.

Mas-aqui uploaded Conversion of a ground-floor publisher’s warehouse into a residence and atelier for an artist-architect couple through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Home Studio conected to Patio

Patio between studio and galary

Mas-aqui renovated a crumbling warehouse with floor-to-ceiling windows that bring in warmth and light. The dining room has a view across the new patio toward the atelier.

Living room

Kitchen

Kitchen island

Continuous view from the bathroom

A section of the metal wall can be swung open to a 45-degree angle where it meets the opened glass door of the atelier and both lock into place. The moveable wall also has a hidden triangular ceiling piece that provides a cap to the extended passageway.

Staircase and the extended passageway

Suite bedroom with timber louver

Suite bathroom with skylight

Credits

Posted By
Architect
Interior Design
Photographer
Bedrooms
  • 2
  • Full Baths
  • 2
  • Structure
  • Apartment
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2012
  • Square Feet
  • 1700
  • Press