Casper Residence

Casper, Wyoming
Location
  • Casper, Wyoming
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2010
  • Square Feet
  • 6500
  • This project page was created by community member Abramson Teiger Architects

    Home to a local physician and his family, the decidedly modern residence makes a bold statement in a town where the general preference is toward traditional designs in neat, predictable neighborhoods. “When we decided to build a new home on the outskirts of town, we were open to the architectural possibilities that varied from our traditional roots,” says the homeowner.

    Located in the rolling hills of Wyoming, this residence was configured as a single story to contend with the realities of the harsh winter climate. Bitter temperatures, unrelenting snowfalls and a biting wind that can gust in excess of 100-miles-per-hour, all combined to create a unique design challenge.

    As the gusting wind crests the hill behind the home, it plummets across the rooftop. The sloped shape of the roof guides the wind in an aerodynamic manner, shielding the structure from forceful gusts. Although the construction serves a practical purpose, it also creates an aesthetically pleasing design that systematically roots the home in its natural surroundings.

    Forming a contemporary X, the home gracefully stretches its elongated wings into the countryside’s expanse. The unconventional shape of the house allows for different views from every room, while also creating a very functional living space with private and public wings that are connected by a family playroom at the junction.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    In response to the site’s challenges, the architects designed a low-slung structure anchored in concrete, steel and wood that clings to the base of a hillside.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Thick, concrete walls add stability to the structure, while also highlighting the compositional datum line, which serves as the visual break between wood and stone. Above this delineated 10-foot mark, horizontal bands of redwood add warmth and a Western quality to the modern home.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    The ATA design team wanted to bring that indoor-outdoor California feeling to this home in Wyoming by highlighting its physical connection to the land. Because of the climate, however, they opted for expansive windows, not expansive openings, to capture the beautiful quality of light and the picturesque view. These windows are layered with concrete, steel and wood to converge in textural detail, accenting the sloping wings and defining a natural focal point.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Inside, the datum line is seamlessly continued through the use of like materials, adding logic and structure to the design, and blurring the lines between inside and out.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    The asymmetrical and geometric architecture was also brought indoors.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    A striking dining room weaves Mid-Century with a classic sophistication.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Redwood paneling is also seen in the master bathroom, complimenting the cool-toned mosaic tiles.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects
    Posted By
    Abramson Teiger Architects
    @abramsonteiger
    Abramson Teiger Architects is a design firm based in Los Angeles, California. Our multi-faceted practice, initially focusing on single-family residences, now encompasses ecclesiastical commissions, educational facilities and varied commercial buildings. Our designs are inspired by an earnest desire to elevate the human soul, to facilitate connection, and to improve the lives of the people they serve. Our goal is to find the perfect balance in every physical space by merging boldly calculated yet deliberately spontaneous thinking to create experiential harmony. We’ve preserved constant design themes that reflect our Southern California roots while remaining inventive and progressive. Clean lines and striking forms are infused with layers of light and texture to maintain natural dimension and endless possibility. Through weaving the subtle and the sensational, we create spaces that are as unforgettable as they are functional.
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.