Casa en el Pacifico

Made up of several pavilions and consisting of a palm tree-thatched roof, large wood walls, and exposed concrete, Casa en el Pacifico utilizes traditional local materials to articulate a contemporary architectural language.

Situated on a secluded segment of coastline in Guerrero, Mexico, Casa en el Pacifico (House on the Pacific Coast) is a sleek modern version of the traditional Mexican palapa (beach house). Designed by Bernardi + Peschard Arquitectura—Alejandro Bernardi and Beatriz Peschard's Mexico City-based architecture firm—the home is actually more of a mini-village with separate structures that unfold into a beach villa complex.

The starting point for the design is a large central pavilion that's used as a living/dining area. Set close to the sea, this common space is larger than the other pavilions and serves as the heart of the complex. It's open and breezy with 33-foot-high ceilings and a grand view of a private beach.

The smaller pavilions are nestled in the landscape and connected by a path that's made from cut tree trunks—a layout which extends a sense of privacy from the public space. The concept of having a series of independent pavilions differs from the massive home constructions that are prevalent in the area, making the design of the complex even more unique.

The home's neutral and natural material palette showcases local parota wood and rough-cut stone, which juxtaposes with poured concrete that's been mixed with local dirt to give it a warm earthy glow—integrating the home into its lush beachside setting.

Here, we take a tour of this extraordinary property.

Each of the smaller pavilions is nestled in the landscape of native vegetation and set along a path connected by stepping stones made of cut tree trunks.

The home features a stunning view of a private beach.

Set close to the sea, this common area is the heart of the complex and is bigger than the other pavilions, featuring 33-foot high ceilings.

The living/dining area is in a palapa made of natural parota wood which is over 33 feet high.

The traditional thatched roof has been given a contemporary spin.

The site is lush with natural local vegetation.

One of the bedrooms.

Air flows through un-air conditioned spaces.

The natural materials areputting a contemporary spin on tradition.

The material palette includes naturally finished local parota wood and rough-cut stone.

A spectacular ocean view in a equally spectacular setting.

The seaside saltwater pool.

Credits

Posted By
Architect
  • Bernardi + Peschard Arquitectura
Photographer
  • Bernardi + Peschard

Overview

Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Press

    Publications