This House is located in a very typical urban plot of Guimarães outskirts, with very densified cons-truction.
Privacy and altimetric asymmetry are the main concerns of this specific intervention zone. There-fore we established a dialogue between this duality, building around programmatic voids, exogenous or endogenous.

The exogenous voids surround the social areas, enlarging the space and emphasizing the views.

The endogenous voids surround the private areas. They are constricted by the upper volume, set in the higher level of this plot, sustained by a Shear Wall. This volume only has one entrance geo-metrically defined by a triangle shape. This option allows us to control the light and emphasizes the relation with the surrounding constructions.

The Shear Wall, that starts at lower level of the project, dices the all levels of the plot ending tan-gent with the pool. It represents the memory of the upper volume rotation.

We choose to clad the main volume with Wood, assembled in a diagonal system, like a nest, con-taining the private areas of the house. The natural aging process of the wood, over time, will get closer to the concrete colour, both influencing each other.

REM'A uploaded Casa A through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Indoor/outdoor living is sweet at Casa A by REM'A Arquitectos: residents can easily step from the sleek concrete interiors to enjoy the pool and backyard area, which are framed by hillside views.