Cantilever House

Seattle, Washington
Interior Design
  • Carla Allbee
Landscape Design
  • The Berger Partnership
Builder
  • Dolan Built LLC
Photographer
Location
  • Seattle, Washington
  • Structure
  • House (Multi Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2015
  • Square Feet
  • 2400
  • Bedrooms
  • 3
  • Full Baths
  • 3
  • Partial Baths
  • 1
  • Our design places the primary residential living spaces on the upper floor of the structure, and a mother-in-law unit on the lower floor at the back of the site. The building turns its back to the street while opening up to the views to the northeast through a large glazed corner window system. The primary architectural strategy was to connect the exterior entry, primary interior living spaces, and exterior patio as a continuous spatial experience. A series of stepped concrete site walls leads you gradually up to a covered exterior entry, which opens onto a compressed entry foyer, which in turn leads to a double height space that welcomes you up a generous stair to the second floor living spaces. An exterior stair then connects you back down to a small patio at grade. A small concrete bbq structure provides privacy from the neighboring properties.

    The limited construction budget was focused on key spaces and experiences. The outcome is a project that is economical and site specific, while rich in spatial experience.

    Design Team: Robert Hutchison & Scott Claassen
    Principal-in-Charge: Robert Hutchison

    Robert Hutchison Architecture uploaded Cantilever House through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.