This railroad-style Victorian had a series of small rooms from front to back. It was covered by an unfinished attic with one small room at the back of the roof and an unfinished basement below. The challenge was to bring in more light throughout. First we located a new staircase to connect all three floors. Then we combined the last few rooms and opened part of the attic to create a common, vaulted living space with skylights above. The removed attic redwood framing was reused to build a new bridge with steel rails that connects two parts of the top floor. To create living space above we dropped the remaining attic floor level and added dormers to the roof. Two bedrooms were also created at the basement level. A skylight shaft enclosed in glass illuminates the kitchen as it continues to a lower bedroom. Original details such as casework, plaster molds, redwood and windows were preserved, lending to an old / new mix.

McElroy Architecture uploaded Bridge House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

view of dining and kitchen with bridge above

view toward living area at rear of room

exterior front of house with new dormers visible at roof

new bridge and hangout space above

angled window in new dormer with view of Sutro Tower at Twin Peaks

former attic space now living space, view across bridge

kitchen with glass enclosed skylight shaft at the end

Builder
  • 7x7 Construction
Photographer
  • Eric Rorer
Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern