Ravine House

Vaughan, Ontario, Canada
Publications
  • Location
  • Vaughan, Ontario, Canada
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2016
  • Square Feet
  • 3800
  • Lot Size
  • 11300 sq ft
  • Bedrooms
  • 5
  • Full Baths
  • 4
  • Partial Baths
  • 1
  • This project page was created by community member FrankFranco Architects

    Situated on a wide lot in an established Ontario neighbourhood, The Ravine House is a 30 year old 3800 sq. ft. home that underwent an extensive interior renovation. Purchased from her parents when they decided to downsize, the owners decided to update the outdated interiors and poor use of space within the existing estate to better suit their family’s modern aesthetic and lifestyle. The primary design goal was to transition the house into a contemporary design, and create a creative culinary environment for a hobby chef.

    The 260 sq. ft. custom kitchen, which allows for views of the large backyard, features rich walnut wood cabinetry that is contrasted by crisp white quartz countertops and a back-painted glass and stainless steel backsplash.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    Taking influences from mid-century modern and Scandinavian design, warmth is achieved in the clean, simple space through the utilization of wood as the primary material.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    The design of the kitchen is unique in that is has no upper cabinets, and features drawers all throughout the bottom cabinetry – a feature not typically found in residential kitchen designs.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    The Sub-Zero and Wolf appliances, which include a fridge, cook top, and a wall oven, were selected for both their performance capabilities, as well as their aesthetic appeal, which suited the contemporary design of the kitchen.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    A central, double height, dual-sided fireplace anchors the home, connecting the main living spaces with the entrance and spacious gallery foyer on the opposite side.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    The extensive use of wood on the interiors ties the house back to nature, as views of the ravine in the backyard can be enjoyed through the massive floor-to-ceiling windows along the kitchen and whole rear wall of the home.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    Living Room

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    Beyond the custom glass wall in the family room is an open riser oak staircase, with glass guards and a wood handrail.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    The staircase was relocated to enlarge the entrance foyer and improve the flow of space.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    The master ensuite features the same material pallet of the kitchen that is carried throughout the whole house.

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects

    Master Ensuite

    Photo Courtesy of FrankFranco Architects
    Posted By
    FrankFranco Architects
    @frankfranco
    We believe architecture is more than the design and construction of buildings--it is a poetic expression of how we choose to inhabit space. For our clients, every project begins as a response to a specific set of needs, and it is our role to create tailored design solutions that fulfill function and style--down to the last detail. At FrankFranco Architects, our professional experience includes residential, commercial, retail and interior spaces. We draw from our team’s expertise in multi-disciplinary design, municipal & legal process, building detailing, and project management to execute successful projects from preliminary design to project closeout. Throughout the process, we collaborate with our consultants to blend art, technology, and craftsmanship into a complete and cohesive architectural product.
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.