Balsam Residence

This project page was created by community member Olivia C.

Inspired by the linear architecture, the nearby Fraser River and its park like surrounding, the interiors continued the architectural scheme of long, linear glulam beams with extensive use of North American black walnut, natural stone in cream tones, greys and dark blue to reflect the palette changes with four seasons.

The floor plans are configured according owner’s specification with a fairly non-traditional layout to keep the interior space open for the principle space, while a 30’ feature wall as the main architectural feature to counter the horizontal lines of this space. The dining room table is adjustable from coffee table height to dining table height so the space can act as a conversation living room space as well as a formal dining room. The storage/bathrooms/closets are all situated at the back of the home while the front of the home are open to the south sun exposure and views.

The house is designed for the homeowners to be able to age in the residence well into their retirement age. Future accessibility is taken into consideration with wider hallways and doorways, wheel chair accessible bathrooms including curb-less showers, elevator access to all 3 levels of the home and layered lighting solutions.

Photo Courtesy of Olivia C.
Photo Courtesy of Olivia C.
Photo Courtesy of Olivia C.
Photo Courtesy of Olivia C.
Posted By
Olivia C.
@jhainc
An award-winning architecture and interior design firm in Vancouver, BC specializing in residential, commercial and retail designs.
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.