Villa_SSM

Like
Comment
Share

Private Villa: Casa_SSM
This was a project for a New Villa developed on the northwest of Italy, Monferrato Coutryside Area,

Piedmont, that follow principle of bioarchitecture.

The development of the new private residence , is based on the juxtaposition of two main bodies , the

master house and an annex of service, united by a single large roof , oriented and designed to maximize

solar gain during the winter and to protect and reduce the penetration of the same during the summer.

A third building , detached from its predecessors is thegarage.

The idea and the need was to unify to the local context , according to precise input of the client, who

wanted the new building to dialogue with the rural buildings in the area of intervention .

The development of the large roof and with double height porches, uses this input to create a functional

appliance to the attributes of ecoeffectiveness

that we wanted to achieve, in a building made of

prefabricated timber structure, characterized by the use of natural and sustainable materials.

The technology chosen was wood frame, with composite wood panels walls, natural insulation with wood

fiber, natural hemp fiber, etc.

The outer surface finishes are natural limebased

plaster, wooden windows with double glazing system,

waxed concrete floors finishing for the ground floor and outside areas, oak wood oil finished to the upper

floors.

The new building achieves the goal of energy class A, and is equipped with heating and cooling radiant

floor, air humidity control system and mechanical ventilation system.

The structure rests on a reinforced concrete base, rwith 32 piles, but without basement floor.

Both architectural and Interior design developed by our office, as per Landscape Design

Credits:

Progect: Diego Bortolato Architetto

Photos: Daniela Bortolato

General Contractor: LIgnoalp DAMIANIHOLZ&CO S.p.A. Brixen

Concrete and Logistic con construction site: Agest Costruzioni

Concrete: Ing. Claudio and Sofia Valenzano

Mechanical Engineer: Ing. Giacomo Beretta

Electrical Engineer: Sig. Flavio Doglione

Furniture and wood works: Isaia Emanuele Falegname

Electrical Plants: – Voltalux di Pastorello Patrizio

Concrete Pavings: Capodicasa Sas.

Parquet Floorings: Bonardi Matteo per CP Parquet

Lights: Sacchi Giuseppe S.p.A. Resp. sig. Mauro Stanchi

Project: Luglio 2010

Construction: Settembre 2011 Luglio 2012

House Surf.: 350 Mq. Land

Area: 5.000 Mq

Location: Monferrato, Italy

Special made natural oak...
Living room corner window. Concrete floor, special made furniture in natural oak and lacquered mdf fiber.
Dining Room.
The kitchen. by Archlinea.
The kitchen. by Archlinea.
Living room windows. Concrete floor, special made furniture in natural oak and lacquered mdf fiber.
Dining Room.
Living room corner window. Concrete floor, special made furniture in natural oak and lacquered mdf fiber.
The kitchen. by Archlinea.
Living room windows. Concrete floor, special made furniture in natural oak and lacquered mdf fiber.
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.