Collection by Allie Weiss

Serene Artist's Studio Lets In Just Enough Scenery To Not Be Distracting

Peterson Rich Office designed a modern studio for artist Tula Telfair in Lyme, Connecticut. The space is designed to complement the picturesque setting, while not letting it take the artist away from her work.

This 1,200-square-foot studio features a stained cedar exterior and an unusual roofline. "Bringing a hip roof into the massing brought down the scale of the overall structure while making the form more dynamic," architect Miriam Peterson says. "On the interior, the hip roof allowed us to create a tall space above the studio itself and make a more intimate space where the client has her desk and library."
This 1,200-square-foot studio features a stained cedar exterior and an unusual roofline. "Bringing a hip roof into the massing brought down the scale of the overall structure while making the form more dynamic," architect Miriam Peterson says. "On the interior, the hip roof allowed us to create a tall space above the studio itself and make a more intimate space where the client has her desk and library."
A glass door on the north side sits opposite a glass window on the south wall that overlooks a birch tree forest. Skylights pull light into the interior. "Even though the artist paints landscapes, she didn't want to be distracted by the beauty of her surroundings while in the studio, which led to the limited apertures," Peterson says.
A glass door on the north side sits opposite a glass window on the south wall that overlooks a birch tree forest. Skylights pull light into the interior. "Even though the artist paints landscapes, she didn't want to be distracted by the beauty of her surroundings while in the studio, which led to the limited apertures," Peterson says.
The structure is located on a flood plain, so it is raised 30 inches from the ground by a floating deck. "This move had the added benefit of limiting exposure to ticks, which is a problem in Lyme," Peterson says.
The structure is located on a flood plain, so it is raised 30 inches from the ground by a floating deck. "This move had the added benefit of limiting exposure to ticks, which is a problem in Lyme," Peterson says.
This project is Peterson Rich Office's first ground-up work, and was awarded the Jury Prize by the Architizer A+ Awards in the Gallery category.
This project is Peterson Rich Office's first ground-up work, and was awarded the Jury Prize by the Architizer A+ Awards in the Gallery category.