Collection by Allie Weiss

Modern Eichler Renovations

Scattered throughout California, these homes of midcentury master Joseph Eichler received sensitive renovations that further enhance his vision of indoor-outdoor balance.

To blur the line between indoors and outdoors, San Francisco–based Klopf Architecture integrated glass doors that organically separate the living area from the patio.
To blur the line between indoors and outdoors, San Francisco–based Klopf Architecture integrated glass doors that organically separate the living area from the patio.
Originally designed by the architectural dream team of A. Quincy Jones and Frederick Emmons, this Eichler sports a new kitchen. One highlight is the island, which the design team crafted in the owners' own backyard. It's outfitted with bespoke walnut cabinetry by Semihandmade for IKEA.
Originally designed by the architectural dream team of A. Quincy Jones and Frederick Emmons, this Eichler sports a new kitchen. One highlight is the island, which the design team crafted in the owners' own backyard. It's outfitted with bespoke walnut cabinetry by Semihandmade for IKEA.
All the floors were redone in a light ash hardwood. The crisp interior paint is Benjamin Moore Super White. The kitchen cabinets are from Artistic Kitchens. A frosted glass door leads to the laundry room.
All the floors were redone in a light ash hardwood. The crisp interior paint is Benjamin Moore Super White. The kitchen cabinets are from Artistic Kitchens. A frosted glass door leads to the laundry room.
Wade and Hanh Bannister spent over five years renovating their 1961 Joseph Eichler house to add modern amenities while retaining the structure's midcentury spirit.
Wade and Hanh Bannister spent over five years renovating their 1961 Joseph Eichler house to add modern amenities while retaining the structure's midcentury spirit.
The combination of high ceilings and a cathedral-style design add character to the kitchen area. Photo by Mariko Reed.
The combination of high ceilings and a cathedral-style design add character to the kitchen area. Photo by Mariko Reed.
The kitchen remodel included creating more space and installing a single-plane island that served as the perfect spot for the family’s children to do everything from eating to studying schoolwork. Photo by Mariko Reed.
The kitchen remodel included creating more space and installing a single-plane island that served as the perfect spot for the family’s children to do everything from eating to studying schoolwork. Photo by Mariko Reed.
A Nelson Saucer Pendant Lamp by George Nelson hangs over the dining table with Eames Molded Plastic armchairs to compliment the surrounding set of chairs.
A Nelson Saucer Pendant Lamp by George Nelson hangs over the dining table with Eames Molded Plastic armchairs to compliment the surrounding set of chairs.
Glass walls divide up the spaces throughout the home.
Glass walls divide up the spaces throughout the home.
An all-white design brightens up the bathroom, making it feel serene and comfortable for the family. Photo by Mariko Reed.
An all-white design brightens up the bathroom, making it feel serene and comfortable for the family. Photo by Mariko Reed.
The living area’s glass walls open up to the outdoors, blurring the line between interior and exterior spaces. Within the walls, the dining area features an oval table and chairs by Cherner Chair Company. A Stamen Pendant that was designed by Jeremy Pyles for Niche Modern hangs overhead.
The living area’s glass walls open up to the outdoors, blurring the line between interior and exterior spaces. Within the walls, the dining area features an oval table and chairs by Cherner Chair Company. A Stamen Pendant that was designed by Jeremy Pyles for Niche Modern hangs overhead.
Oakland–based Building Lab effortlessly connected the patio to the living and bedroom areas just beyond the striking wall of windows.
Oakland–based Building Lab effortlessly connected the patio to the living and bedroom areas just beyond the striking wall of windows.
The 1,570 square-foot home's entryway features a slatted fence that diffuses light and adds privacy to Eichler's original design. Photo by: Scott Hargis
The 1,570 square-foot home's entryway features a slatted fence that diffuses light and adds privacy to Eichler's original design. Photo by: Scott Hargis
The home's sloping roofline guides the eye towards the outdoor living area. In the living room, occupants can relax in the Eames lounge.
The home's sloping roofline guides the eye towards the outdoor living area. In the living room, occupants can relax in the Eames lounge.
This circa-1958 Eichler in Silicon Valley makes a mesmerizing first impression with its combination of ipe wood and neon-yellow resin. A garden, courtesy of landscape designer Bernard Trainor, fosters the illusion of more space.
This circa-1958 Eichler in Silicon Valley makes a mesmerizing first impression with its combination of ipe wood and neon-yellow resin. A garden, courtesy of landscape designer Bernard Trainor, fosters the illusion of more space.
Usha and Mike Kreaden had a virtually blank slate when it came to the garden outside the 1958 Joseph Eichler house that they bought in Silicon Valley two decades ago.
Usha and Mike Kreaden had a virtually blank slate when it came to the garden outside the 1958 Joseph Eichler house that they bought in Silicon Valley two decades ago.
The kitchen in the couple's home retains its original cabinetry.
The kitchen in the couple's home retains its original cabinetry.
As grand as it ever was this renovated Eichler home in San Rafael, California, exudes warm light into the California hills. Photo by: Scott Hargis
As grand as it ever was this renovated Eichler home in San Rafael, California, exudes warm light into the California hills. Photo by: Scott Hargis
Built in the early 1970s, the house's kitchen, living, and dining areas were originally divided into three distinct zones. In order for this great room to flow as one, Klopf Architecture removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room.  A Herman Miller trade poster, Design Within Reach book tower, and IKEA sofa mingle in the space.
Built in the early 1970s, the house's kitchen, living, and dining areas were originally divided into three distinct zones. In order for this great room to flow as one, Klopf Architecture removed the glass doors and solid walls separating the enclosed atrium from the kitchen and living room. A Herman Miller trade poster, Design Within Reach book tower, and IKEA sofa mingle in the space.
Klopf Architecture, Arterra Landscape Architects, and Flegels Construction joined forces to refurbish this Palo Alto Eichler. Standout features include a fully opening glass wall, an outdoor living area with a kitchen and fire pit, and furniture by Kayu and Primary Pouf.
Klopf Architecture, Arterra Landscape Architects, and Flegels Construction joined forces to refurbish this Palo Alto Eichler. Standout features include a fully opening glass wall, an outdoor living area with a kitchen and fire pit, and furniture by Kayu and Primary Pouf.
In an effort to create a more open floor plan, a portion of the wall between the kitchen, family area, and dining room was removed. Part of the dining room wall was also replaced with a huge window that not only makes a statement, but also gives the family a stunning view of the backyard area. Photo by Mariko Reed.
In an effort to create a more open floor plan, a portion of the wall between the kitchen, family area, and dining room was removed. Part of the dining room wall was also replaced with a huge window that not only makes a statement, but also gives the family a stunning view of the backyard area. Photo by Mariko Reed.