Collection by Erika Heet

Footbridge / Addition in Cuernavaca

Like
Comment
Share

On a gently sloping lot in the middle of a pine forest at the northern edge of Cuernavaca, Mexico, is a family compound with a recent addition conceptualized by local architect Alfredo Raymundo Cano Briceño of T3arc. Linked to the 1,300-square-foot main house by a glass-covered footbridge, the addition, which measures just under 500 square feet, includes three bedrooms and one bathroom for the children, Santiago, Mariano, and Natalia, who range in age from three to eight. Working within a tight budget for owners Fernando and Geny, Cano repurposed pine he had used as framework for previous projects, and covered the exterior with protective clear plastic panels he retrieved from an industrial landfill. Cano says the structure fits well with the surrounding eclectic architecture, which ranges from traditional brick and Spanish colonial–style houses to the postmodern style of the main house. “Mexico’s diversity of architecture makes a perfect disorder,” he says.

Check out the slideshow for images of the project.

Cano implemented small windows on one side of the addition to protect from cold north winds, and extended an existing...
Chivo and Gunter frolic on the sloping lot, which dips below the bridge connecting the house with the addition.
The sheen created by the plastic panels plays off of the bridge’s glass enclosure.
Angled pine beams help support the bridge, and reference the diagonal lines of the 1,300-square-foot two-story main...
With the clear plastic cladding, “not only is the wood not in contact with the rainwater, it looks like a part of the...
A view from the main house down the length of the bridge to the addition.
The boxy lines of the addition are a complement to the traditional arched doorway to the first-floor main entrance of...
Cano and the family wanted the bridge to be as much a part of the natural surroundings as possible.
When asked about the green scale of this project, Cano says, “I think the most green element would be the family...
Sited perpendicularly to the main house, the addition opens into the garden on the left side, and overlooks the forest...
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.