This Home in Rural Quebec Is Inspired by Nature and Frank Lloyd Wright

This Home in Rural Quebec Is Inspired by Nature and Frank Lloyd Wright

By Jennifer Baum Lagdameo
An expansive country home draws inspiration from the landscape with a faceted roof that echoes the hills of rural Quebec.

Canada–based Chevalier Morales Architectes built this sprawling family home, known as the Vallée du Parc Residence, in Quebec's Mauricie region. The 4,672-square-foot home's dark wood exterior and low-profile, angular roof echo the valley's bucolic rolling hillsides.

The firm describes the design as a "reinterpretation of the work of Frank Lloyd Wright." This declaration is evident in the strong visual connection between the home's interior and exterior spaces, and in the home's relationship with nature.

The roof creates a dialogue with the surrounding landscape through multiple sloped planes, irregular lines, and an absence of overhangs. The home's form appears to change according to one's angle of approach.

High ceilings and white interiors give the home an airy, contemporary feel, while extensive glazing provides natural light while framing the stunning views. A series of terraces anchor the home to its site as they seamlessly extend out into the surroundings.

The exterior of the home is covered with dark, rough wood that changes appearance as light shifts throughout the day and the seasons.

The home's setting will look familiar to some Canadians, as the site served as the set for Les Filles de Caleb, a Canadian period drama that aired in the nineties. The architects cite a sense of nostalgia for the popular series' fictional landscape as informing the home's design.

The 4,672-square-foot home includes six bedrooms, two family rooms, four bathrooms, and three garage spaces—primarily located on one level.

The entrance to the home leads to an open-plan kitchen, dining, and living area. 

Shop the Look

Floor-to-ceiling walls of glass flood the interior with natural light while providing views of a courtyard-like terrace with a tree.

The roof's angular planes help unify the central living spaces under the multi-faceted ceiling. 

"The idea of a garden defined by the architecture of the house itself was derived from Wright’s work," explain the architects in a statement. 

High ceilings and white interiors give the home a bright and airy feel.

A look at the open-plan kitchen. 

The home's wood-clad facade reinforces the impression of a singular architectural object rooted in the landscape. 

"Open views, rolling hills, old barns, perch fences, and wildflowers: every aspect of the site was constantly bringing back this historical fiction of rural Quebec at the beginning of the twentieth century," explain the architects. 

 The Vallée du Parc Residence features a complex, angular roof that echoes the form of the surrounding hills.

Site plan

Floor plan

Project Credits: 

Architect of Record: Chevalier Morales Architectes / @chevaliermorales
Builder, General Contractor: Construction Martin Périgny et fils 
Structural Engineer: Geniex
Mechanical Engineer: Aubin Pélissier
Landscape Design Company: Laforce et Desrochers Paysagistes
Lighting Design, Interior Design: Chevalier Morales Architectes

Save

Get the Dwell Newsletter

Be the first to see our latest home tours, design news, and more.