After a Fire, a Maryland Couple Turn to Charred Wood to Rebuild Their House

Add to
Like
Share
By Georgina Gustin
In a clearing in a Maryland forest, a sanctuary emerges from the chaos of a fire, supported by charred wood walls.

Before meeting a pair of potential clients, architect Doug Bothner drove to their property in the rolling, mansion-studded hills north of Baltimore. The couple’s house had been destroyed by an electrical fire, and as Bothner walked amid the wreckage, he came to a wall that was covered with a scaled, reptilian char. "It was still standing and absolutely beautiful in the most tragic sense," he remembers. "That wall started the story of the house." 

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

When Marlene and E. Dale Adkins’s home of 22 years, a 1960s ranch house in Greenspring Valley, Maryland, was lost in a fire in 2013, the couple vowed to rebuild. Finished last year, their new home is covered in dark slate shingles for the sides and roof, Cor-Ten steel accents, and charred cedar for the gable fronts. 

When Marlene and E. Dale Adkins’s home of 22 years, a 1960s ranch house in Greenspring Valley, Maryland, was lost in a fire in 2013, the couple vowed to rebuild. Finished last year, their new home is covered in dark slate shingles for the sides and roof, Cor-Ten steel accents, and charred cedar for the gable fronts. 

Shortly afterward, Marlene and E. Dale Adkins hired Bothner’s firm, Ziger/Snead, to envision their new home on the heavily wooded site, and Bothner set to work on the design with his partner on the project, Matthew Rouse. Marlene plunged into the process along with them, making meticulously researched and exacting choices along the way. 

Bluestone slabs lead across a pair of reflecting ponds to the sapele mahogany front door.

Bluestone slabs lead across a pair of reflecting ponds to the sapele mahogany front door.

They decided to envelop the house in a combination of slate, Cor-Ten weathering steel, and gable ends finished with shou sugi ban, the Japanese technique of preserving wood by charring it. The latter, inspired by Bothner’s first visit, seemed to both evoke history and appeal to longevity: Wood that undergoes the process is naturally resistant to fire and disease. It also struck Dale as ironic. "We had all this charred wood that needed to be carted away," he says, somewhat bemused. "Why were we ordering new wood to burn it?" 

The residence was designed by Baltimore-based architecture firm Ziger/Snead and built by Blackhorse Construction. Its living room features chairs by A. Rudin and a daybed and sofa by Bright Chair.

The residence was designed by Baltimore-based architecture firm Ziger/Snead and built by Blackhorse Construction. Its living room features chairs by A. Rudin and a daybed and sofa by Bright Chair.

After dozens of drawings and iterations, Bothner came up with a concept emphasizing a series of shapes. All of them allowed soaring heights that would accommodate tall windows, as well as enable the archetypal gables of a traditional house—something Dale wanted.

Duratherm windows paint the black brick wall of the staircase with sunlight. 

Duratherm windows paint the black brick wall of the staircase with sunlight. 

The height and windows were key, because they made an essential change in the way the Adkins experienced their home, which is surrounded by land owned by the Maryland Environmental Trust. Now angled slightly more to the west, the house reframed the three-acre property, making the landscape feel new even to the people who have lived there for more than two decades. 

The house sits on a wooded three-acre site encircled by state-owned land.

The house sits on a wooded three-acre site encircled by state-owned land.

"There was a consciousness when we designed the gardens that they were meant to heal the site." Kevin Campion, landscape architect

The communal area enjoys a close connection to the outdoors through a Duratherm lift-roll door. Beneath artworks by Christopher Flach, Cherner armchairs are paired with a Tulip table from Knoll. 

The communal area enjoys a close connection to the outdoors through a Duratherm lift-roll door. Beneath artworks by Christopher Flach, Cherner armchairs are paired with a Tulip table from Knoll. 

"We had never seen the tree like this," says Marlene, referring to one gracefully bent, lichen-splattered poplar that sits like the subject of a portrait painting outside their new master bedroom windows.

Shop the Look
Cherner Lounge Armchair
Cherner Lounge Armchair
Ever since Benjamin Cherner began reintroducing his father's midcentury designs in 1999, a number of iconic seating pieces have been brought back into production.
Knoll Saarinen Round Dining Table
Knoll Saarinen Round Dining Table
When Eero Saarinen was designing his Pedestal Collection in the 1950s, he promised to find an alternative to the constricting undersides of tables and chairs at the time.
Brendan Ravenhill Pivot Chandelier
Brendan Ravenhill Pivot Chandelier
The Pivot Chandelier combines the tensegrity form of our Cord Family with the spun shades and cast collars of our Pivot series. The result is a visually light, well-balanced fixture with the added adjustability of spun metal shades.
The owners have a wall of reverse-painted glass in the kitchen so they can gaze at the trees as they cook. The faucet is by Brizo.

The owners have a wall of reverse-painted glass in the kitchen so they can gaze at the trees as they cook. The faucet is by Brizo.

With contractors’ vehicles traversing the property, the team cordoned off groves of trees so the root systems wouldn’t be damaged. "The trees were sacred," Bothner says. Now the groves are surrounded by geometric landscape beds that echo the angles of the house. "There was a consciousness when we designed the gardens that they were meant to heal the site," says landscape architect Kevin Campion. 

In back, the swimming pool abuts a steep drop-off. 

In back, the swimming pool abuts a steep drop-off. 

The overall impact of the new house, from the outside, is almost symbolically defiant. The blackened wood and dark slate make it appear invincible. A Cor-Ten–clad retaining wall running the length of the house and gardens cuts through the curve of the land like a cliff. But the effect of the design and material choices invokes contemplation in quiet ways, too. 

The gabled volumes, angled outward and slightly cantilevered, capture commanding views through giant windows framed in sapele mahogany (below). Marlene recalls the first snowfall at the house. "We all stopped what we were doing—it was like being in a snow globe."

The gabled volumes, angled outward and slightly cantilevered, capture commanding views through giant windows framed in sapele mahogany (below). Marlene recalls the first snowfall at the house. "We all stopped what we were doing—it was like being in a snow globe."

After walking over a giant bluestone slab flanked by reflecting pools, people enter the house by first stepping across a gap, then going through a giant, pivot-hung mahogany door. The moment is meant to invite reflection. "You’re floating over the water," Campion says. "We wanted the visitor to be mindful of the water as an element of healing and calm." 

Weathered steel retaining walls hold in the slope. 

Weathered steel retaining walls hold in the slope. 

Inside, another transformation happens. The woods tower in every window; the reflections from the pools dapple the ceiling. Dozens of careful choices declutter the view: large-format Italian ceramic tiles; water-jet-cut registers that sit unobtrusively against the walls; flush electrical outlets. A deck off the living room is enclosed with glass panels that look seamlessly attached to one another, but are bolted to the outside of the deck, fasteners out of sight. "As soon as you step in," Rouse puts it, "you’re outside again."   

Landscape architect Kevin Campion went to great lengths to protect the poplar trees during construction. Delta Millworks charred the cedar gable fronts following the shou sugi ban technique.

Landscape architect Kevin Campion went to great lengths to protect the poplar trees during construction. Delta Millworks charred the cedar gable fronts following the shou sugi ban technique.

The master bathroom features an Agape tub with a Watermark filler. 

The master bathroom features an Agape tub with a Watermark filler. 

The guest bath, located in the lower level of the house, has a tub by Wetstyle. LED lights are recessed in a channel along the drywall ceiling. 

The guest bath, located in the lower level of the house, has a tub by Wetstyle. LED lights are recessed in a channel along the drywall ceiling. 

After a Fire, a Maryland Couple Turn to Charred Wood to Rebuild Their House - Photo 14 of 14 -