This Home Proclaims Wheelchair Access Shouldn't End Outdoors

By Kelly Vencill Sanchez / Published by Dwell
Recommended by
A barrier-free house enables a family to come together amid the vineyards in Northern California.

Melanie Maher and her husband, David, understand firsthand how the built environment can pose challenges to a wheelchair user. Melanie, who has muscular dystrophy, had grown accustomed to encountering obstacles with her motorized chair both at home and in the community. As the couple began thinking about building a multigenerational house in Northern California’s Livermore Valley, their goal was clear. As David recalls: "We decided it would be nice to design a place that didn’t require us to make so many compromises." Enter Erick Mikiten. Raised in Texas, the Berkeley-based architect is a proponent of universally designed environments that are usable by all. That Mikiten is also a wheelchair user mattered less to the Mahers than his ability to understand and articulate their vision. Seeking to accommodate Melanie’s disability without resorting to what he calls "institutional products," Mikiten gave his clients an accessible kitchen, room for both extended family and a caregiver, and the ability to move between indoors and out without having to negotiate a single barrier. With a street facade that evokes a barn and contemporary standing-seam metal siding facing the surrounding vineyards, the 5,100-square-foot house was carefully sited and built using structural insulated panels, or SIPs, for maximum energy-efficiency. "They came to me thinking they’d get a solid, accessible home," Mikiten says. "They weren’t expecting an architectural expression."

Architect Erick Mikiten helped Melanie and David Maher build a house in Livermore, California.

 

Melanie and David spend a lot of time outside, so indoor/outdoor accessibility was key.

David Maher: When we decided to build a new house, we’d already lived in nine other houses over the years, and we’d looked at hundreds of others. There’s the hope that this property will support multiple generations: We have three grown children who live with us from time to time. We anticipated the possibility of our mothers living with us, as well as a caretaker for Mel, and eventually grandchildren. We wanted fewer barriers to daily living for Mel and our parents, natural breezes and light
in each room, unconfined open spaces, more intimate private rooms, and an environment that could simultaneously handle young adult commotion and offer peace and quiet for others. 

The kitchen includes backlit Bear Grass panels from 3form, a range by Capital, and a Thermador hood.

Melanie Maher: The house had to have a sewing room with storage for notions and material, and access to the outdoors. We like a rural atmosphere, layered vistas, and different kinds of gardens, and we wanted everyone to be able to move around and appreciate them. We also like natural, renewable, and recyclable materials, and energy efficiency. We needed a parcel that could support a mix of open and private spaces, indoors and out.  

The space also contains a micro kitchen in the island, with a sink, refrigerator, and warming drawers within easy reach for Melanie. The pendant is from Global Lighting.

David: When we finally found a site adjacent to land perpetually preserved by Livermore’s Tri-Valley Conservancy, it was clear we needed an architect who could contend with conflicting requirements. After talking with about a dozen firms, we decided to work with Erick and his team. Erick was absolutely key, not so much because he is a wheelchair user but because he really listens and has a penchant for problem-solving. 

Melanie suns beneath the lattice on the porch between the pool and the pool house, which is clad in Cor-Ten steel.

Melanie: We lived for years with barriers and limitations, and Erick kept reminding us that we no longer needed to do that. It was truly liberating. Knowing universal design as well as he does was a help, because it’s the little details, like clearances and support placements, that are important. Everything pretty much works the way we’d hoped: The layout and flow of the house brings the outdoors in, the careful placement of remote-controlled and accessible windows enable wonderful breezes, and the audio [system] in the spacious living room streams concerts from all over the world. The kitchen—with an island that allows me to have access to a mini-refrigerator, freezer and microwave drawers, and a ceramic stovetop—also permits cooking at two other workstations by our daughter, who is a chef. 

A view from the foyer into the living room, which features shelves of varying heights, shows the interplay of the bamboo-veneered plywood used throughout the house and the natural light.

David: Preparing food at the counter or sitting at the island, you have a view of the deck, pool, lawn, stone wall, vineyard, winery, and hills.

Twenty-foot-wide doors from Solar Innovations offer easy access to the deck. “Solar Innovations was the only manufacturer at that time that had a pocket multi-slider with a good ADA threshold,” says architect Erick Mikiten. “They almost look like steel, but are thermally broken aluminum.”

Melanie: The master bathroom is another unique space. With the Guldmann lift [assistance system], I can reach any point in the bathroom, while a much-appreciated feature is the second vanity, which enables a smoother morning flow when two people need to prepare for the day. The sewing room is the hub of the house and connects the two parts: the cedar farmhouse and the modern, open shed. I feel comforted in the more traditional space, surrounded by sewing supplies and views [of the garden and vineyard]. We’d wanted to avoid having to make too many compromises and ended up with what was most important to us, which is more than we ever expected. 

A level, trellised garapa-wood deck connects the main structure to the pool house. “The arbors near the pool knit everything together,” says Mikiten. “The deck is constructed over a drainage pit so the wood surface can be completely flush with the interior floor and the surrounding yard, which is critical for a fluid experience by someone using a wheelchair.”

Landscape architect Charles M. McCulloch designed pathways of locally sourced decomposed granite that lead to accessible, raised planting beds, a request from the Mahers, who are avid gardeners.

So Melanie Maher could access the kitchen, Mikiten created a station with a KitchenAid cooktop, a refrigerator and freezer drawers from U-Line, and a Sharp drawer microwave. He also adjusted the height of the PaperStone counter to allow Melanie to roll her chair underneath.

Details
Project: Vineyard Home

Kelly Vencill Sanchez

@kellyvencillsanchez

Dwell's Los Angeles-based contributing editor.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.