Stepping Stones Lead to This Daylit Dwelling in the Middle of a Pond

Stepping Stones Lead to This Daylit Dwelling in the Middle of a Pond

By Kathryn M.
Two steel structures expand a family's existing living area while embracing the calming effects of surrounding nature.

London–based architects Hamish & Lyons replaced a set of unconnected and flood-prone outbuildings with airy and minimal steel-framed living spaces to create the Stepping Stone House. It took three years of repeated requests to receive planning approval, due to the existing home's listed status and location within a conservation area, green belt, and flood zone—but the finished product was well worth the wait.

Connected to the main home by a structural glass bridge, the new buildings provide additional living space and guest accommodations. Photo by James Brittain Photography

Hamish & Lyons combined a new landscape design with playful details like a diving platform located along the deck. As the name alludes, stepping stones cross the pond abutting the main residence.

Stilts elevate the new spaces, keeping them clear of flood waters while also making it possible to swim underneath the buildings.

Minimalist steel stilts give the impression that the buildings are levitating above the water. Hamish & Lyons reduced construction time and site waste by prefabricating much of the additions off-site.

One building serves as the family's main living space, while the other holds a guest house. A bridge links the two volumes together.

The interiors feature larch glulam beams accented by Douglas fir plywood paneling.

Shop the Look
Fritz Hansen Ikebana Long Vase
Used to describe the art of arranging flowers, ikebana is Japanese for “making flowers live.” Staying true to that term, Jaime Hayon designed his Ikebana Vase (2018) to honor your flowers from top to bottom, equipping it with two drilled plates for exact positioning, which will develop a beautiful...
Marset Polo Floor Lamp
The fluidity of its movements and its total stability make this flexible fitting a light source which can be moved anywhere without cluttering your desk or taking up too much valuable space.
Hans J. Wegner Wishbone Chair
Using the best natural materials and refined steam-bent methods, Wishbone is made to last for generations. In 1944, Hans Wegner began a series of chairs that were inspired by portraits of Danish merchants sitting in Ming Chairs.

The landscape design unites the family with their surroundings.

The 4.9-foot overhanging eaves shelter the walkway and shade the interiors in the summer.

A central "Y" post forms a focal point in each space and supports central roof skylights that extend the entire length of each building.

A brick facade on one of the structures relates the new buildings to the existing home, and creates the impression of a monolithic form floating effortlessly above the water.

A winding path connects the front parking area to the rear of the structures before leading to stepping stones that playfully connect with the guesthouse.

Related Reading: This Swedish Estate Has a Gorgeous, Minimalist Tiny House

Project Credits:

Architect of Record: Hamish & Lyons / @hamish.herford

Builder/General Contractor: R J Clyde Builders LTD

Structural Engineer: Momentum

Landscape Design: Hamish & Lyons

Lighting Design: Hamish & Lyons

Save

Get the Renovations Newsletter

From warehouse conversions to rehabbed midcentury gems, to expert advice and budget breakdowns, the renovation newsletter serves up the inspiration you need to tackle your next project.