Red Hook Is for Bicycle Lovers
By David A. Greene / Published by Dwell
Recommended by

The winning design was submitted by Jonathan Rule, a recent graduate of the Harvard University Graduate School of Design, who works with the office of Morcillo + Pallares Arquitectos in Murcia, Spain. 
All of the finalists added more mileage to Red Hook's current paltry 2 miles of bike lanes (out of 15 miles of paved road). But what sets Rule's winning entry apart (in addition to the better-than-average renderings) is his inclusion of  a "bike loft" inside the local elevated subway station. This dedicated area for bikers recognizes that bike commuters, unlike park-and-riders, have unique needs: included are showers and lockers, a bike-repair shop, and indoor areas to lock up their bikes, away from rain, snow, and potential thieves. But more importantly, Rule's design acknowledges that bicyclists have a unique culture, too. Ideally, the bike loft would become a place where bicyclists can see and feel their critical mass, and encurage others to see them as something more than an afterthought to urban planning.

Here's a peek at some of the other finalists' submissions:

The rest of the finalists and honorable mentions can be found here.


David A. Greene


Dave has contributed to Dwell since its inception. He's a CalArts dropout, a former art critic for The New Yorker, and a producer of comedies on TV. He lives in, and writes from, Los Angeles.

Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

We’re inviting you to join us to create a place where we can inspire and share with each other every day, collaborate on collections, projects and stories, ask questions, discuss and debate ideas.

Log in