Before & After: An Austin Midcentury Home Gets a Roof-Raising Renovation
View Photos

Before & After: An Austin Midcentury Home Gets a Roof-Raising Renovation

Add to
Like
Share
By Jennifer Baum Lagdameo
This midcentury home in Austin received a light-filled renovation that celebrates the period in which it was originally constructed.

When Austin–based firm Matt Fajkus Architecture was tasked with renovating this classic midcentury home, they sought to open up the interior—not only by unifying the common areas into an open-plan layout, but also by literally raising the home's roof.  

This strategy increased the ceiling height on three sides of the home, allowing for the insertion of clerestory windows to create a bright and airy open living space. "The raised ceiling maintains the original pitched roof geometry to stay harmonious with the existing gabled roof in the private zone," explain the architects in a statement. 

Additional updates include extending the back of the home to increase its square footage and add patio space. The residence was originally a one-bedroom home, so the architects also added an additional bedroom with an ensuite bath, and they opened the master bedroom to the backyard via sliding doors.

Before: The Facade 

The original brick facade had very few windows, making for dark interiors. 

The original brick facade had very few windows, making for dark interiors. 

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

After: The Facade

The renovation literally raised the roof, increasing the interior ceiling height and allowing for the addition of clerestory windows.

The renovation literally raised the roof, increasing the interior ceiling height and allowing for the addition of clerestory windows.

Before: The Kitchen

The kitchen had been updated, but it was dark and cramped. 

The kitchen had been updated, but it was dark and cramped. 

After: The Kitchen

The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space. 

The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space. 

The natural material palette of stone, wood, and polished concrete is enhanced by views of the surrounding greenery. 

The natural material palette of stone, wood, and polished concrete is enhanced by views of the surrounding greenery. 

The tongue-and-groove wood ceiling continues right out to the soffit. The beautiful graphic cement tiles from Cle carry over into the outdoor patio, further blending the indoor and outdoor spaces. 

The tongue-and-groove wood ceiling continues right out to the soffit. The beautiful graphic cement tiles from Cle carry over into the outdoor patio, further blending the indoor and outdoor spaces. 

Before: The Living Room

The original low-ceilinged living space.

The original low-ceilinged living space.

After: The Living Room 

The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides. 

The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides. 

The view from the kitchen.

The view from the kitchen.

The dining space. The Joules midcentury modern chandelier was ordered from Etsy. 

The dining space. The Joules midcentury modern chandelier was ordered from Etsy. 

Shop the Look
Tom Dixon Brass Bone Bowl
Tom Dixon Brass Bone Bowl
Transform any table setting with this Brass Bone Bowl from Tom Dixon. Cast in solid brass with a matt finish, this unique bowl bears a bone-like quality and is ideal for displaying a range of objects from dried fruit to decorative accessories.

Before: The Master Bedroom

Originally the home only had one bedroom and it received limited natural light. 

Originally the home only had one bedroom and it received limited natural light. 

After: The Master Bedroom

The renovation extended the back of the house to increase the home's square footage. It also added an additional bedroom with an ensuite bath, and the master bedroom received a new walk-in closet and sliding doors leading to the backyard.

The renovation extended the back of the house to increase the home's square footage. It also added an additional bedroom with an ensuite bath, and the master bedroom received a new walk-in closet and sliding doors leading to the backyard.

A private patio complete with an outdoor shower lies just off the master bedroom. The Cle tiles in the kitchen also feature here, unifying the outdoor space. 

A private patio complete with an outdoor shower lies just off the master bedroom. The Cle tiles in the kitchen also feature here, unifying the outdoor space. 

Before: The Backyard

A view of the original backyard. 

A view of the original backyard. 

After: The Backyard

The increased square footage and the outdoor patios are welcome additions to the home. 

The increased square footage and the outdoor patios are welcome additions to the home. 

Floor Plans

Floor Plans

Project Credits: 

Architect of Record: Matt Fajkus Architecture / @mf.architecture

Project Manager /Design Architect: Sarah Johnson

Builder/General Contractor: Texas Construction Company, Royce H. Flournoy

Structural Engineer: JM Structural

Landscape Design: B Jane GardensFrontier Landscape, Jeff Luce

Interior Design: Joel Mozersky Design 

Cabinetry Design: Perales Cabinetry