A Gabled, Black Brick Home Honors the Lost Architecture of Christchurch

A Gabled, Black Brick Home Honors the Lost Architecture of Christchurch

By Mandi Keighran
PRau adapts an industrial gable form into a residential townhouse for city living.

In 2010 and 2011, Christchurch, New Zealand, experienced two catastrophic earthquakes that destroyed much of the city’s heritage architecture. "The city underwent a loss of its architectural canon," says architect Phil Redmond, director of PRau. "It was devastating, and there are many types of projects that just don’t exist here any more."

So, when tasked with building a home on an urban site adjacent to Hagley Park—the city’s largest urban open space—Redmond decided to engage with that loss by investigating and adapting one of the lost archetypes. "We began with the idea of a simple, industrial warehouse archetype," he says. "And, we asked how we could adapt that idea into a residential project." 

The previous home on the Park Terrace site was damaged in the earthquake and subsequently demolished. Architect Phil Redmond, director of PRau, used this project to explore an archetypal industrial form which was lost as a result of the earthquakes.

Starting with a heavy, industrial gable form, PRau developed a two-story, three-bedroom townhouse for a mother and daughter. "We believe in contextually appropriate projects, whether that’s physically or theoretically contextual," says Redmond. "This home is supposed to look like an adapted building, and the two binary opposites of the design exist together, creating a project that is contradictory in nature. It has that dichotomy of both things—industrial and residential—existing within one form, and you can’t separate them."

The southern facade of the home—the entrance—is a completely blank facade, which gives the home a private aspect, says the architect. The brick facade curves into the interior of the home.

Located on the northeastern edge of Hagley Park, bordering the western fringe of the city, the new home occupies the front half of a long, narrow site. The home sits on a busy ring road that runs around the park, so it has been designed to block out the road and neighboring buildings and embrace select elements of its surroundings.

The neighboring property has a beautiful, established garden. The gridded windows of the Park Terrace house—which take inspiration from the industrial warehouse archetype—are positioned to capture snippets of this garden, in effect borrowing the landscape. A small terrace has been cut out of the gable form to create a division between the master bedroom and the living area. 

"The idea was to block out what you don’t want to see, and engage with the things you do," says Redmond. "Windows in the home frame the park, and we have borrowed the landscape of the northern neighbor as they have a really beautiful established garden."

The open-plan living, dining, and kitchen area overlooks the park, bringing the lush, green landscape into the space. This living area is separated from the stairwell by a partition incorporating bespoke joinery and a fireplace.

It’s this approach that informed the dramatically contrasting facades of the home—the northern and western facades open up to the landscape, while the southern and eastern facades were intentionally left blank.

The eastern facade is completely blank. This part of the home contains the garage on the ground floor and the master bedroom, which has a north-facing window, on the first floor.

The warehouse-inspired front door on the southern side of the home is crafted from black steel and features a solid steel screen that slides in front of it, creating a completely blank facade.

The driveway entrance to the home is located on the blank southern facade, and it leads directly into the ground-floor sunroom. Two bedrooms with en suites and a laundry room are located behind a paneled wall off a hallway that connects the entrance to the garage.

The ground-floor sunroom opens up to the front terrace and garden to engage with the outdoor landscape. It offers a second living space, in addition to the main space on the first floor.

The stair balustrade is crafted from hot-rolled steel, which conceals a bathroom beneath the stair.

To the right of the entrance is a staircase that runs along a spine wall created by the brick facade wrapping into the home. The stairwell is clad in hot-rolled steel plate that evokes the industrial inspiration and conceals several "secret" rooms, including storage and a downstairs bathroom.

The stairs lead to the first-floor kitchen and living space. As in the rest of the home, the material palette is intentionally simple and elegant. It includes engineered timber Proparq flooring by Unico, custom joinery crafted from stained oak veneer, and a marble countertop. 

The deep-set dormer windows, which extend into the roof, have black interior surfaces, creating dramatic cut outs in the simple gabled form. The pendant above the kitchen counter is the Modo Chandelier by Roll & Hill.

The first floor features a large, open-plan living, dining, and kitchen space at the western end, overlooking the park. The master suite at the western end of the home is separated from the living spaces by a sheltered courtyard carved out of the gable form. A steel-framed glass wall, which incorporates a bespoke joinery unit and fireplace, separates the stair from the living space, and references the industrial language of the warehouse archetype that informed the design.

Shop the Look
Roll & Hill Modo Wall Sconce – 2 Globes
The Modo Wall Sconce - 2 Globes is a minimal take on a timeless playful design. Its construction is reminiscent of the perfect natural symmetry, found in tree branches, leaves and blossoms. Ideal for modern living and dining rooms, bedrooms, and home offices.
Ben Soleimani Palmer Sofa
Elevate the tone of any room with the sleek and sophisticated Palmer tuxedo style sofa. Lending to the glamour of the silhouette is hand-channel tufting, a high back and arms paired with a luxuriously spacious single seat cushion.
Marimekko Urna Vase
This new glass vase was designed by Carina Seth-Andersson.

The master bedroom features the same bespoke stained oak veneer joinery as the kitchen. A skylight floods the room with natural light.

The en suite in the master bedroom on the first floor features marble and timber veneer finishes.

The material and color palette is intentionally simple. It contrasts softer materials that are perceived to be residential—veneered joinery and plasterboard—with heavier, industrial elements such as hot-rolled steel and brick.

The dormer windows frame views over the neighboring yard. The openings are conceived as simple slices taken from the gabled form.

"The client loved the idea of the home being quite dark from the outside, and I have always had a fascination with brick," says Redmond. "In post-earthquake Christchurch, many people were apprehensive about building using heavy elements, so no one was really using brick."

The curve leading into the garage was dictated by planning regulations, which necessitated a turning circle in the driveway. "I don’t think you should treat planning regulations as hindrances," says architect Phil Redmond. "Instead, you should take them as an opportunity to design something interesting."

Drawing inspiration from the industrial buildings found elsewhere in New Zealand, Redmond used a Flemish bond for the facade construction, with a pattern of protruding bricks that was developed from a series of plaster study models early on. "The facade is muted black, which is a color of loss," says Redmond. "It ties into that ethos of investigation into the loss of an archetype."

These early plaster of Paris material studies informed the pattern of the extruding bricks on the facade.

The brick protrusions cast a pattern of shadows across the facade, which echoes the dappled light created by the tree in the neighbor’s yard. "It’s a beautiful moment," says Redmond. "One element is a built form, and the other a living form—I’m fascinated by how light can be treated by architecture."

The dark brick facade peels away into the garage, creating an interior stairwell. The garage door, like the front door, is crafted from black steel.

Another key element of the project is the home’s transformation from day to night. "The exterior of the home is very solid and private," says Redmond. "It creates a level of intrigue during the day and has a real presence to it. As soon as it switches to night, however, the exterior skin of the building disappears and you read the sculptural cutouts of the windows and skylights. It’s an inversion of how the house feels during the day, like it’s coming out to party at night."

At night, the home’s interior is illuminated through the windows and skylights. As a result, the character of the built form is transformed from private and introverted to extroverted.

Massing diagrams for the home. The form was developed by taking a simple industrial gable and adding and subtracting mass to adapt the volume. "It was all about sculptural moves," says architect Phil Redmond.


Site plan and elevations for Park Terrace House by PRau.

As strict local planning laws required a certain density of housing on the site, a future dwelling is proposed for the rear of the site. "The owner has taken the front section of the site, which has the closest engagement with the park," says Redmond. "We have done several schemes for the dwelling at the rear—the one we’re most excited about is a little three-story tower that would engage with the park by looking over the shoulder of the existing home, like a Parisian roofscape."

Early models of Park Terrace House by PRau.

"There are a lot of moments in this project that I really love," says Redmond. "I love how it changes from day to night, and the contrast between the blank walls in the private spaces and the outdoor spaces on the park side to the north. You really get a sense that the building could have been adapted over time, and it’s a great space to be." 

Ground-floor plan of the Park Terrace House by PRau.

First-floor plan of the Park Terrace House by PRau.

Related Reading:

A Tiny Cabin Boasts Big Views of the New Zealand Countryside

18 Black Gable Houses With Seriously Witchy Vibes

Project Credits:

Architect of Record: PRau / @pr_au

Builder: H&M Builders

Structural Engineer: TM Consultants

Lighting Design: PRau

Interior Design: PRau

Cabinetry Design: PRau

Cabinetry Installation: Joinery Visions

Photography: Simon Devitt

Save
Get the Dwell Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample