Modern Courtyard House with Custom Rain Screen

By Marc Kristal / Published by Dwell
Recommended by
This courtyard house on the edge of the Berkshires offers both grand vistas and plenty of privacy, thanks to its custom rain screen.
An Eames lounge and ottoman hold court in the master bedroom upstairs. Plenty of natural light and a muted color scheme give the space a wonderfully light feel.

An Eames lounge and ottoman hold court in the master bedroom upstairs. Plenty of natural light and a muted color scheme give the space a wonderfully light feel.

The house's L shape permits a considerable courtyard, and plenty of space for lounging behind the rain screen. The stairs sit at the intersection of the two volumes and lead down into the more social of the two: the dining room, living room, and music room.

The house's L shape permits a considerable courtyard, and plenty of space for lounging behind the rain screen. The stairs sit at the intersection of the two volumes and lead down into the more social of the two: the dining room, living room, and music room.

What drew Seth Grosshandler and Kim Wainwright to their 20-acre property in rural Hillsdale, New York, were the extraordinary unobstructed views of the Berkshires to the east and the Catskills to the west. The challenge on the completely exposed hilltop site was protecting their planned 2,800-square-foot, two-bedroom courtyard house from the occasionally brutal weather. In response, architect Lea Cloud, of New York City’s CR Studio, created a "superinsulated building envelope" intended "to feel light and airy," Cloud says. So instead of the clapboard siding or shingles common in the region, the architects devised a rain screen of Atlantic white cedar that floats four-and-a-half inches off the structure. The clever cover allows the house to breathe, drains away moisture, and conceals the "cheap and hideous foam" covering the house’s multilayered insulation sandwich with light-handed elegance.

Since Grosshandler and Wainwright wanted as many windows as possible, the architects next extended the slatted screen over the glazing in certain places to form a textured pattern that makes the outward vistas more complex and enables a rich play of sunlight within the house. And to create an enclosed pool and vegetable garden, Cloud morphed the screen into an intermittently porous fence that permits views of the Berkshires from selected points in the pool while keeping out garden-munching deer. The architects’ simple, surprisingly variable idea transforms what might have been a quotidian country home into a visually rhythmic exercise in immateriality.

What drew Seth Grosshandler and Kim Wainwright to their 20-acre property in rural Hillsdale, New York, were the extraordinary unobstructed views of the Berkshires to the east and the Catskills to the west. The challenge on the completely exposed hilltop site was protecting their planned 2,800-square-foot, two-bedroom courtyard house from the occasionally brutal weather.

What drew Seth Grosshandler and Kim Wainwright to their 20-acre property in rural Hillsdale, New York, were the extraordinary unobstructed views of the Berkshires to the east and the Catskills to the west. The challenge on the completely exposed hilltop site was protecting their planned 2,800-square-foot, two-bedroom courtyard house from the occasionally brutal weather.

Details
Project: Hillsdale Screen House
Architect: CR Studio
m

Marc Kristal

@marc_kristal

New York contributing editor Marc Kristal found himself overwhelmed not only by the urbanistic pleasures of Bordeaux, France- which dueled for his attention with the city's historic architectural legacy- but by what architect Olivier Brochet described as the region's special appreciation of l'art de vivre. Back home, Kristal is working with the Alliance for Downtown New York, documenting a six-month planning study of the Greenwich South district, just below the World Trade Center site.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.