Emerging Voices Lecture Series: DIGSAU & Ogrydziak Prillinger Architects
Add
Like
Comment
Share

DIGSAU describes themselves as a “14 person collaborative firm where all voices are heard.” Through the selective employment of high-tech manufacturing and low-tech construction, these voices yield projects that celebrate taking chances. The firm has been lucky enough to realize a wide range of projects, from institutional to private to the slightly bizarre.

According to DIGSAU, “after reading many issues of Dwell” this client enlisted them to break them out of tract house living. Sourced wood from a nearby barn helped to create a modern yet rustic space. 2011. Photo by Todd Mason/Halkin Photography.

One such off-beat project was the development of an ‘agrimobile’ to promote the Philly Farm Share. With just $300, the firm purchased a 1971 Bronco, gutted the engine, beheaded the upper half and filled the newly-formed vessel with dirt and corn. Unkefer says the “improvisational spirit of the project took it from static to something inspirational.” Moved from location to location around Philadelphia, it piqued the interest of many passersby.

A view inside the Parallax pavilion. Geometric beams overhead bring interest to the simple structure. Lotus, California. © Tim Griffith.

A concrete and glass dressing were employed in DIGSAU’s LEED Gold certified Iroko building. Philadelphia Naval Yard, 2012. Photo by Todd Mason/Halkin Mason Photography.

Another left-of-center project DIGSAU undertook involved a secondary home for a client whose primary residence is an earthship (a passive house made of recycled materials) prone to flooding from the nearby river. The alternate home will serve as a sanctuary on rainy days. DIGSAU’s answer provided double reinforcement from rain—a raised house capable of floating on water with walls modeled after beaver dams.

Of their team’s differing viewpoints, DIGSAU says “the dialogue that forms in disagreements drives projects.” Here, the firm’s Corn Mobile. 2008. Photo by John Egly-Russell.

From one aquatic site to the next, the group’s recently completed Iroko building at the Philadelphia Navy Yard is helping revitalize a once defunct area. Visiting the site, the firm noticed buildings dwarfed by the huge ghost ships no longer in use. Rather than mimicking architectural elements from these remnants, they used the building as a study in glass to help them stand out against the intimidating backdrop. The north façade puts forth an image whose closest naval resemblance is the sky’s blue reflection in its glass curtain wall. A mismatched scattering of abstracted windows on the south end completes the cool exterior. Indoors, the firm balanced the shell with warm locally sourced materials.

DIGSAU helped Dogfish Head Brewery to create a home that fit the brand’s distinct flair. A new master plan will increase beer making capacity while creating a destination for fans of the left-of-center beer brewer. Seen here is an office addition completed in 2010. Photo by Pixelcraft.

Ogrydziak Prillinger Architects approach projects with an eye towards research and the prospect for experimentation. The duo creates buildings with casual gestures while simultaneously exploring the utilization of space through geometric methods (a not-so-casual process). These research explorations take shape under two reoccurring themes: inconsistency and relaxation. While the "inconsistency" projects delve into the potential for freedom, "relaxation" undertakings explore variations of looseness.

Rendering of the the proposed Floating House, 2009. Image provided by DIGSAU.

A pedestrian path parallels the pipeline that takes beer on its journey from the building it is made in to the one where it is bottled. Estimated completion April 2013. Rendering by DIGSAU/D.I.R.T. Collaboration.

For the construction of an exhibition space in San Francisco, OPA merged three reclaimed shipping containers to form a triangular tunnel. “One’s view is continually reframed” as you pass through the space, creating a heightened experience. An inefficient configuration of the containers maximizes the perimeter of the building. The open space left at the center creates a skylight and atrium suitable for the presentation of sculpture. The structure, dubbed Trikselion, was designed to leave as little impact on the site as possible; the containers are removable and can thus be reinstalled elsewhere.

The Conway House consists of a bounty of the same three-dimensional tile repeated in a chain as dictated by its shape. The biprism tiles become so interlinked their individuality is lost in the resulting form. Princeton, New Jersey . © OPA.

OPA used perspective distortion to create the aptly named Parallax. A pavilion consisting of a box-like structure on the site, nearby vanishing points were located. At various locations on the site, one views the structure as larger or smaller than its actual size. Prillinger describes this visual manipulation as “deceptively simple.” The illusion provides yet another project by the pair creating an experience for the visitor.

OPA wanted to free themselves from logic imposed by a grid and considered various inefficient configurations of shipping containers. They settled on a combination of options, seen in the trikselion shape here. The Presidio, San Francisco, California. Mobile exhibition pavilion for the For-Site Foundation. © Tim Griffith.

Honighaus allowed another opportunity for OPA to visually toy with the visitor, but in a very different way. Neighborhood restrictions required the renovation of a client’s home to maintain its Edwardian façade, but inside the firm formed a contemporary dwelling centered on a geometric disruption at its core. The home’s envelope was simplified with a uniform paint job. A crumpled geometric roofline and a modified entry insinuate a modern center bubbling within, a theme carried on throughout the common spaces. Much of the existing rooms maintained their traditional style, providing further contrast to keep those passing through the space on their toes.

OPA built the Loop structure to “slump” onto the site. Orinda, California. © OPA.

The geometric interior seen here offers a stark contrast to the exterior of an Edwardian home in the historical Pacific Heights section of San Francisco. San Francisco, California. © Tim Griffith.

Comments
Dwell Life © 2016Download our iOS App