Carreau du Temple: Parisian Poetry in Glass and Steel
Add
Like
Comment
Share

When the newly restored Carreau du Temple, a marketplace and exemplar of 19th century French construction in Paris' Marais neighborhood, officially opens to the public on April 25th, it won’t merely be an achievement in architectural preservation. By literally exposing this glass-and-steel giant to the surrounding area with a more open floor plan, the new design may create a formidable nexus for arts and culture in the French capital.

Carreau du Temple Facade

“It captures that feeling of being in Paris, the subtle light of Paris,” says architect Jean-François Milou.

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

“Many structures like this were destroyed at the end of the 19th century and during the 20th century, and for me and a lot of Parisians, they’re a great memory,” says Jean-François Milou, an architect whose Studio Milou renovated the pavilion. “It’s incredibly beautiful architecture.”

Carreau du Temple Exterior

When the newly restored Marais marketplace opens to the public on April 25, the new design may create a formidable nexus for arts and culture in Paris.

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

The slow restoration process, which began eight years ago, has gradually unveiled a new, beautiful second life for the building. A public poll to determine a use for the structure, which at that point was home to just a few shops, illuminated the community’s desire for a multi-use sports and cultural building. The implementation of Studio Milou’s award-winning design was occasionally held up by archeological discoveries—worth the wait in in an area that was the site of a Knights Templar fortress and a prison that held the royal family during the French Revolution. This was standard procedure for a firm versed in historical renovations, but working on this pavilion, a Parisian gem in the same Marais neighborhood as Studio Milou’s office, took on special significance.

Carreau du Temple Main Hall

With the addition of a bi-level basement containing all the working elements of the structure, the ground-level mezzanine remains unencumbered and adaptable to any number of events. (It’s set to be a leading site for runway shows in the city’s new fashion district.)

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

“Because it’s one of the only remaining examples of this type of architecture, we have a responsibility to make the restoration ideal,” Milou says. “We wanted to make it even lighter than it was, even more free, to truly open up the roof and the envelope.”

View of Carreau du Temple from the Square

The palette—blue-lacquered steel, chestnut wood and a gray-and-gold interior—was chosen to reflect the shades and gradients of Paris’ sky.

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

In a back-to-basics move, Milou and his team exposed the structure's roots, removing the exterior brick walls, decades worth of ducts and additional material to expose its simple steel skeleton and let the light flood in. Sunlight circulates through the open interior, nearly 40 feet high at its apex, and the building’s glass curtain creates an interplay between the interior and exterior. With the addition of a bi-level basement containing all the working elements of the structure, the ground-level mezzanine remains unencumbered and adaptable to any number of events. (It’s set to be a leading site for runway shows in the city’s new fashion district.) Even the palette—blue-lacquered steel, chestnut wood, and a gray-and-gold interior—reflects the shades and gradients of the Parisian sky, and reflects the simple truth that in this environment, perhaps an architect's greatest gesture is to let people enjoy the surroundings.

The New Glass Facade in the Circulation Space

In a back-to-basics move, Milou and his team exposed the roots, removing the exterior brick walls, decades worth of ducts and additional material to reveal the structure’s simple steel skeleton. The building’s glass curtain creates an interplay between the interior and exterior.

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

“You can see the garden and street outside, and what’s happening inside,” Milou says. “It captures that feeling of being in Paris, the subtle light of Paris.”

Archeologists Working During Excavation

Implementing Studio Milou’s award-winning design was occasionally held up by archeological discoveries on site—worth the wait in an area that was the site of a Knights Templar fortress and a prison that held the royal family during the French Revolution.

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

 

Carreau du Temple's Main Level and Basement

With the addition of a bi-level basement containing all the working elements of the structure, the ground-level mezzanine remains unencumbered and adaptable.

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/ studioMilou architecture

View from the Nave of Carreau du Temple

“Because it’s one of the only remaining examples of this type of architecture, we have a responsibility to make the restoration ideal,” Milou says. “We wanted to make it even lighter than it was, even more free, to truly open up the roof and the envelope.”

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

The Front Desk of the Carreau du Temple in the Afternoon Sun

Photo Credit: Fernando Javier Urquijo/studioMilou architecture.

Comments
Dwell Life © 2016Download our iOS App