An Introspective Home in Melbourne Offers Garden Views at Every Turn

An Introspective Home in Melbourne Offers Garden Views at Every Turn

By Lauren Jones / Photos by Shannon McGrath
Bourne Road Residence’s fresh white palette merges indoor calm with outdoor greenery.

In the Melbourne neighborhood of Glen Iris, a leafy suburb punctuated with heritage homes, Bourne Road Residence by Studiofour is a crisp, modern dwelling whose simple design is all about helping a young couple and their two children connect with nature.

The architecture frames the outdoor space and acts as a mere "backdrop for the family’s engagement with the garden," explains Studiofour director Annabelle Berryman. "Stripping the architectural language back to white rendered planes, this project became an exploration into enclosing the basic rituals of domestic life within restrained building forms."

Shop the Look
Carl Hansen & Søn Wishbone Chair
Using the best natural materials and refined steam-bent methods, Wishbone is made to last for generations. In 1944, Hans Wegner began a series of chairs that were inspired by portraits of Danish merchants sitting in Ming Chairs.
ZZ Plant, Teak Wood Pot
Easy to care for with glossy, green leaves, the ZZ plant flourishes in almost any environment. This indoor beauty arrives ready to display in a teak wood pot.
Farmhouse Pottery Handcrafted Wood Bowls
Statement salads inquire within. These statement wooden bowls in a variety of versatile sizes are each hand carved from New England ash wood and finished with a food safe teak oil.

Studiofour’s minimal approach has created a calm sanctuary wherein the parents’ wing is separated from the second-floor play space for the kids. The rest of the home, which is open, encourages family togetherness and foregrounds an indoor/outdoor experience.

By breaking up the front, north-facing facade, the architects allowed natural light to flood the interior; generous windows create view corridors that allows the family to glimpse greenery from every view. A walled pool and garden area makes the residence feel extremely private despite its location on a busy street.

Studiofour also limited VOCs, minimized exposure to allergens, and prioritized light and cross ventilation to yield a tranquil, airy home.

More by Studiofour:

Before & After: A Fussy ’70s Abode in Melbourne Gets a Hygge-Inspired Overhaul

A Concrete House Is Softened by an Airy Internal Courtyard, Complete With an Olive Grove

A Contemplative Melbourne Home Wraps Around a Garden

Project Credits: 

Architect of Record: Studiofour / @studiofour.net.au

Builder/General Contractor: M2 Homes

Structural Engineer: Webb Consulting / @webbaustralia

Building Surveyor: Reddo Building Surveyors

Interior Designer: Studiofour

Landscape Architect: Studiofour 

Save

Get the Dwell Newsletter

Be the first to see our latest home tours, design news, and more.