A Tale of Two Houses
By Deborah Bishop / Published by Dwell
Recommended by
When Ulrich Fleischmann approached architect Maki Kuwayama, of Unit A Architecture in Stuttgart, Germany, to design a home and office space, he was looking for a deal. Fleischmann wanted two houses for the price of one.

His needs as half of the advertising agency Fleischmann & Kirsch meant much of his time was spent in front of a computer and could be done from a home office. Ever the demanding client, Fleischmann and company needed a solution that was both flexible and open for the working and private areas, but could also serve as a forum for entertaining clients and casual meetings.

Kuwayama, with fellow architect Joachim Käppeler, decided the best approach was 
to create an adaptable design that could 
be divided into two separate “houses” (as 
they became known). The office house can 
be shuttered from the living/private portion 
by closing a movable wall system, with an upstairs bedroom and bathroom where clients can stay overnight.

A view toward the garden from the living room (right) gives perspective to the double-height space.

A view toward the garden from the living room (right) gives perspective to the double-height space.

The office area, complete with Eames aluminum management chairs and desks from Atelier Alinea, can be completely sealed off from the rest of the house.

The office area, complete with Eames aluminum management chairs and desks from Atelier Alinea, can be completely sealed off from the rest of the house.

An electronically controlled louver shading system protects the glass façade of the kitchen, office, and upstairs open-plan bedroom from the sun.

An electronically controlled louver shading system protects the glass façade of the kitchen, office, and upstairs open-plan bedroom from the sun.

The movable glass partitions in the second floor of the office space provide privacy and translucent natural light (the space also serves as a guest room).

The movable glass partitions in the second floor of the office space provide privacy and translucent natural light (the space also serves as a guest room).

The cavernous living room takes advantage of its height with floor-to-ceiling bookshelves.

The cavernous living room takes advantage of its height with floor-to-ceiling bookshelves.

Deborah Bishop

@deborah_bishop

Contributing editor Deborah Bishop approached "Kitchen Design 101" with keen interest, as she is currently plotting her own kitchen renovation. "Having read and been told that this is the most important room in the house- and seeing such an array of aesthetic approaches- I am now effectively paralyzed," confesses Bishop, even though her culinary triumphs tend, at best, toward toast and French-press coffee.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in