163 Shed & Studio Living Space Design Photos And Ideas

Architect Beverly Choe was “inspired by the infinite capacities of light” as she transformed a small, dark garage in San Francisco into a bright, skylit studio.
The screened porch "added even more flexibility to how [the clients] would be spending time there," says Shaw, and immerses them in the forest setting with providing protection from the bugs, including Maine’s notorious black flies.
A pair of double doors leads to the large screened porch. At the ceiling, rafters underscore the skylight, casting shadows that mark the passage of the sun.
Color experimentations in progress downstairs, with the Backdrop colors ‘Shy Boys’ and ‘Kismet.’
At the lower level, the family dog Winston sits on the The Sofa by Floyd in Mist.
The owners’ choice of a white wood stove influenced the architect’s decision to dye the cement floor electric blue.
The bench extends beyond French doors onto a deck, blurring the line between outside and in.
When not in use, the ladder hangs in front of a closet that stores the family’s camping gear.
Douglas fir boards follow the angle of the roof, exaggerating the cabin’s form.
"We were eager to find design solutions that would make the Loft Library functional and cost-conscious," says Colas. That can-do attitude, combined with a contractor that came in below budget, helped to keep costs down.
Colas sits in the loft area.
The study area has a sofa, reading chair, bar cart, and TV. The biggest challenge was customizing the store-bought library ladder to fit the compact space.
"[The bookshelf] is the centerpiece of the loft," says Colas. "From the moment you enter, you are surrounded by books, and given every opportunity to stay and get lost in one of them."
While the bookshelf is "the heart of the project," the loft library also serves as a cozy guest room for visitors.
A ladder leads from the open first floor to the lofted sleeping area in Den's Bunk Cabin.
The Bunk Cabin's mini kitchen is designed for 24-inch cabinets.
In the Bunk Cabin's lofted area sleeps two.
A skylight floods the second-story loft space with natural light.
The glass addition includes a custom-designed mechanism for the hanging plants to be watered.
Architect Rob Maddox and Designer Karie Reinartson of Shelter Design Studio enjoy tea in the Tea Lost. The tea caddy features an extra long handle, so that when placed on a special shelf in the kitchen below it can be lifted easily into the loft.
The rooms hidden behind the floor-to-ceiling bookshelves give the studio a whimsical quality.
The interior of the studio is outfitted with floors made of oak reclaimed from vintage whiskey barrels. Carnahan arranged the space with lounge chairs designed by Charles and Ray Eames for Herman Miller and a table by Blu Dot.
A minibar and storage area are hidden behind another section of the floor-to-ceiling bookshelves.
One section of the floor-to-ceiling bookshelves pivots open to reveal a concealed bathroom.
Built-in floor-to-ceiling bookshelves filled with Carnahan’s favorite titles create a library-like atmosphere in the work studio.
The NanaWall doors on the corners of the front facade fold open, joining the interior and the wooded landscape.
The family is able to share their love for music thanks to an in-home performance space.
A Wellington, New Zealand, couple loved their neighborhood of Berhampore, but found that with two young sons, they were running out of space. They called on Parsonson Architects to devise a solution, which came in the form of a 183-square-foot studio in the backyard of their two-bedroom Victorian cottage.
Although the pint-sized sauna has a footprint of 62 square feet, tiered benches maximize space.
The interiors of Iglucraft’s saunas are wrapped in aspen, and they’re available with electric or wood-burning heaters.
Now, there’s an office space and a sauna inside a small backyard shed, which delivers privacy to occupants. The materials and oversized window visually connect the smaller structure to the new facade of the main building.
The walls of the nest room "are custom-designed panels with a linear stitch pattern (to mimic the groove patterns in some of the millwork) that follow the curvature of the wall," says Thomas. The cozy spot suits many different needs: it can act as dressing room, clothes storage, media room, and extra sleepover space. A custom-made felt curtain allows for privacy or connection as needed.
This nook was also engineered to function as a mini-singing hall so the grandparents can engage in vocal practice. The rammed-earth wall extends to the bedroom to soundproof this area, and the ceiling was tilted for acoustic purposes. "The narrow space gains a perfect effect of reverberation," says the firm.
The back half of the pavilion features a deep bench—the perfect space for extra storage, reading, and a pull-out bed.
Electrical switches in the interior are a mix of hanging switches—in the corner of the studio beneath the "vault"—and exposed mountings. This low-cost solution complements the raw materiality of the interior.
The spaces were adapted to suit the modular nature of the plywood cladding. The lids used to clad the walls of the studio are 80x120cm, while those used for the flooring of the mezzanine level are 60x80cm.
A former playhouse is now a guesthouse with a bathroom.
Isabelle's hideaway is tucked within the back wall and includes one of the original windows. While covering a window is not a traditional design move, it added natural light to the small space and gives it a tree house–like feel.
The built-in nook is the perfect spot to read, while the shelves mimic the shape of the hideaway staircase on the left side.
The simplicity of Ballard Garden Studio makes the space feel larger than its 360 square feet, and allows it be versatile for a variety of uses.
Anchoring a multi-family property in Chula Vista is a 1,200-square-foot garage that Ramiro Losada-Amor of Modern Granny Flat transformed into an ADU for Jorge Cuevas Antillón and Ruben Martínez. The garage door is from Coastal Garage Doors.
A look inside Luiza’s studio space.
A small, dilapidated 10' x 12' neighboring structure was brought back to life and is now used as an art studio and guest cottage with a Murphy bed. In total, the property can sleep 10 people comfortably.
A covered terrace and studio nestled beneath the structure is also included in the sale.
Leaded-glass windows continue into a turret-like sitting area above the home's main entry. The tranquil space is currently staged as a seating area but could also serve as a sunny studio.
A minimal palette of materials—oak, concrete and glass—allows the unique design of the barn to shine.
In the 1,300-square-foot barn, 400 square feet serve as a workspace for the architects’ firm.
A new addition to Sea Ranch’s enclave of utopian homes, this structure (and the separate guesthouse seen here) clad in rough concrete and Cor-ten steel seamlessly blends in with its half-a-century-old California neighbors. Designed by the dean of the Woodbury School of Architecture and the head of the University of Oregon’s architecture department, its spaces flow into one another underneath an angled plywood ceiling and illuminate built-in furniture crafted from vertical-grain Douglas fir.
Many of the rooms provide direct access to the backyard area. The vaulted ceiling and expansive windows and doors allow the interiors to feel much larger than its actual size.
The property features a total of three bedrooms, all of which can easily be converted into various spaces such as a home office or studio, depending on the buyer's needs.
"We slid perforated metal screens in between the boards so that the screen porch still keeps the insects out, yet you get that dramatic feeling of the light coming through the spaces in the boards," says Faulkner.
The play of shadows is created by the two different wall systems: the interior framework, which is made from salvaged wood, and the new reclaimed redwood exterior.
A look at the 600-square-foot studio. The open space offers beamed ceilings and is a blank canvas for the new homeowner.

If you have ever considered building a modern shed or studio in the backyard, you'll appreciate the projects below, which prove that small spaces can deliver a big impact. Transform this often dormant space into a family room, hobby studio, or meditation room. Give the humble backyard shed a chance to shine—forge an opportunity for better living or enhanced storage.