88 Outdoor Small Patio, Porch, Deck Back Yard Design Photos And Ideas

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.

Swimming pool at rear yard
backyard patio
A view of one of the bedrooms from a courtyard.
Underneath the raised deck, a play structure was formed out of vertical grain cedar slats. Punched openings reveal the playfulness, and is topped by a glass guard with button clips and large starphire glass panels. The modeled, integral color stucco carries the industrial feel from the inside to the outside, and the Weatherwood Stain on the cedar finishes this look.
The yard is at the lowest elevation on the property, and was carved out to have a place for the family to play and relax. The turf is by Heavenly Greens. The space features clear heart cedar boards with a reactive stain by Weatherwood Stains.  The 30 foot green wall in implemented in segments and features built in drip irrigation. The mirrored solar reflector, which appears to have just dropped out of planetary orbit,  grabs southern light and reflects it into the home and exterior spaces.
Because the Collette residence, although by no means small by Dutch standards, is a compact 2,050 square feet, the inside/outside relationship is important. Glass walls front and back bring the outdoors in. Two-year-old Jort takes full advantage of the great outdoors.
To combat the site’s steep, uneven grade, Boeschenstein staggered a series of ipe decks around the two main volumes of the house. Atticus joins his brother, Bodhi, on the zigzag decks.
The back of the home glows at night as the giant, two-story glass doors swing open to remove the barrier between inside and out. A polished concrete patio deck and pool, along with a simple block perimeter wall, make smart use of available materials. The pool acts as a passive conditioning tool, cooling air before it enters the house. The block wall is positioned 31 inches from the house, creating a gap or "air chimney" that allows air to circulate up and away from the home, while simultaneously letting light filter down.
A builder by trade, Ian  served as general contractor, working with designer Eric Walter of mw|works. Three box volumes, conceived as “spaces within spaces,” are configured around the open courtyard; local firm Wittman-Estes designed the hardscapes.
The house sits on a corner lot, which makes the side yard (shown here) also a front yard. Five-and-a-half-year-old Maya (left) and two-and-a-half-year-old Yumi (right) play on the gravel while Mayuko, David, and Shota sit on the bench.
Native plantings limit the need to use water for irrigation, while a vegetable garden offers a sustainable source of produce.
The living room leads to a private outdoor patio. Before the renovation, the slightly below grade area was in plain sight to passersby, as it lays adjacent to the public walkway into the building. This less-than-ideal setup was addressed in the redesign by adding a slatted cedar perimeter fence, along with tall trees and shrubs. Clever hidden doors conceal patio storage under the entry walkway.
The residents decided to convert a koi pond on the property into a petite pool. Next steps for the renovators are updating the kitchen and increasing its size by expanding it into the mudroom and laundry room.
Landscape designer Vickie Cardaro used native grasses and plantings near the swimming pool (opposite). Cushions upholstered in Sunbrella fabric rest atop a Trex deck. The western red cedar ceiling extends through the deep eaves and covered seating area.
In this family-friendly household, even the dogs have been given a space of their own. Enclosed courtyards offer the family and their two dogs outdoor living areas that feel like extensions of the interior spaces.
Garden
Fusion Landscape Design worked with PATH to remake the backyard into a grown-up playground. Under the stairwell sits a tiny custom cedar sauna and an outdoor shower—just a literal hop, skip, and jump away from the sprawling in-ground eight-by-ten-foot hot tub. Down three short stairs, Gloster’s Elan dining table from Design Within Reach is surrounded by Spark chairs by Don Chadwick for Knoll and a built-in fire pit and DCS grill by Fisher & Paykel—all resting on a smooth surface of bluestone pavers.
Rear wall of courtyard
Outdoor pool deck
The Pierre | Olson Kundig
Located in São Paulo, Brazil, this serene outdoor space is part of the Aigai Spa, which was designed by figueroa.arq, but it could just as easily be someone’s home. The elongated pool runs the length of the patio and at one end hangs a multicolored swinging chair.

Photo courtesy of Leonardo Finotti
The facade of the three-bedroom house sports a series of extruded pine boxes, which create sheltered spaces that stand up to the area’s fluctuating weather. The owners, Isaac Pineus and Andrew Duncanson, spend summers here with their twin sons.
The combination of a low concrete wall and built-in bench creates an intimate seating area that acts as an extension to the kitchen and dining room. Another steel trellis above creates an armature for more plants that will fill in and provide shade. The terrace is topped with blue stone and wood screens give the plants a ladder on which to grow.
A deck is located off the dining area.
Moreland House
With doors open, Shino and Ken pull an Eames LCW chair for Herman Miller outside to enjoy the space.
When renovating this 1930s Arts and Crafts style Sydney bungalow, TRIBE Studio Architects used vertically and horizontally stacked bricks in three different shades to create a unique, modern façade at the garden-facing rear of the property.
Architect Prineas remodelled this minimalist residence in Lane Cove, in Sydney’s Lower North Shore, with a rear extension connected to the main house via a small link that creates two internal courtyards. The house had plenty of strategically positioned large windows and skylights that connect it with the tree canopies above it.
The renovation and two-story extension of this 1880 Adelaide bungalow includes a 23-foot rear lot with a pool.
Sitting on the edge of a lake in the Mornington Peninsula, this house by Melbourne-based MA Architects was designed as a series of teak-clad modules with the main living areas in the center and large deck that extends from the living room.
Backyard
Jacobson and Lee designed the long steel-and-ipe bench, which suspends from the low concrete wall. Dukes relaxes on a Willy Guhl Loop chair with her German Shepherd, Major.
The cantilevered upper volume shades a deck on the ground floor.
A maple tree grows through an ipe deck in the garden that Mary Barensfeld designed for a family in Berkeley, California. A reflecting pool separates it from a white-granite patio, which is furnished with a Petal dining table by Richard Schultz and chairs by Mario Bellini.
Cox initially conceived the deck as a conventional surface for relaxing and entertaining. With the bench, however, he seized an opportunity to create something both functional and visually arresting. “You go down these paths and, as the design mutates, other ideas attach themselves and make it stronger and more interesting,” he says.
The home’s enclosed courtyard sits at “the heart of the structure,” says Baumann, who resides with his wife, Lisa Sardinas, and eight-year-old son, Oskar. “This is clearly the dominant space; everything flexes towards it.” Baumann cast the square concrete floor tiles himself, enlisting the help of his son. A small, neat patch of grass—a playful nod to the archetypal domestic lawn—is edited down to a charming folly.
Inspired by the campaign furniture from the colonial era, the Voyager deck chair and Ambient lantern evoke a contemporary look with a vintage allure.
The result is a multipurpose living area that opens up to an exterior courtyard anchored by a Ross Gardam Flint table.
Bruce Thatcher and Kirsty Leighton behind their London home.
The Scyon Axon cladding of this gabled Melbourne addition gleams at midday. Designer Dan Gayfer punctuated the facade with sliding glass doors and a row of windows to fill the narrow home with sunlight.
After raising the rear patio to the level of the kitchen, the team reused the original redwood decking and supplemented it with recycled pieces from other projects. Recessed planters punctuate a garden wall. Scott and Regina warm themselves by a Solus fire pit on chilly evenings.
Höweler + Yoon squeezed high-design landscape elements, like a fountain and built-in seating, into a small 15-by-13-foot space.
The roofs of each of the three sections of the home are constructed of zinc and are insulated for added protection.
Outer Space Landscape Architects refreshed the courtyard with new hardscaping.
A small terrace outfitted with an H55 easy chair by Björn Hultén offers a view of the San Francisco Bay.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.