66 Outdoor Slope Wood Patio, Porch, Deck Design Photos And Ideas

Close to Sugarbush’s Mount Ellen and the Mad River Glen ski area, Fayston, Vermont, is the prime setting for Little Black House. Giving the retreat its name, Elizabeth Herrmann Architecture + Design only had 1,120 square feet to work with. Sitting just below the top of a hill, the black-stained cabin flaunts a classic gable structure with a stripped-down interior melding white walls and pale wood floors.
Even as the square footage of this cottage in Fayston, Vermont, shrank in response to budget constraints, architect Elizabeth Herrmann remained focused on making the space feel warm and functional for a family of four and their dog and cat. "I think the trick to making small spaces feel much larger is to design the experience of being there,
“We took some pains to save the tree,” says Humble of the mature cherry tree that was preserved in the redevelopment. “We used it to focus all of our new openings.”
"The views and access to sunshine were really the key considerations that helped us position the home,
The view from the deck. Bike rides, barbecues, wood fires, and sunsets are all part of the cabin experience, although Dignard’s favorite feature is the outdoor shower: "You don't have any neighbors," he says.
The home is situated on a steep site and is accessed from a cedar stair that leads to a wraparound deck on the east side of the house. The construction all follows the shape of the cliff. “The vision was to hold to the expansive and unobstructed feeling of the land,” says the owner. “If I were to build something else, I would consider finding a flatter space or building near a field. Sometimes it’s just nice to walk on a flat surface.”
On the valley side, the terrace steps down as a series of wide bleachers that double as casual seating for enjoying the scenery. The plan also sets the railings below the main floor, so that the interior offers unobstructed views of the landscape.
During the off-season, the cabins are shut with a wood sliding door shutter system.
A fully glazed wall—which incorporates both louvres and sliding doors—connects the dining room and kitchen to the deck and garden. The natural slope of the site replaces the need for a fence between the garden and the beach.
Night lighting emphasizes the dramatic form of the building.
A path connects the underground garage to the main house. The house’s shape was dictated by the contour of the land.
This view shows how the front facade is detached from the rest of the house to allow a tree to grow between the two parts.
The second building contains the main living spaces and accesses the pool. The view from the second floor is framed by the separated gable.
Inspired by the surrounding landscape of chestnut trees, rocky hillside, and bubbling stream, Portuguese architecture firm 3r Ernesto Pereira chose to blend into, and take advantage of, the local geography rather than fight against it at this sleek, modern home near the coastal city of Porto. At a cost of €100,000 (approximately $125,000) and measuring about 140 square meters, this stunning, wood-and-glass retreat took about four months to construct.
Treetop views from the rooftop deck, adjacent to the master bedroom suite, offer a nature-fueled respite.
A glass-infill railing allows for uninterrupted views of the surrounding forest.
Sliding pocket doors create a seamless connection between the indoor living areas and the north-facing deck.
The design is contextually modern and expressive of the various functions contained within the winery.
Mahogany decking continues onto this balcony, while a full-length slider makes it easy to fill the indoor spaces with fresh air. Curtains from The Shade Store provide privacy when needed.
A large porch projects out from the main building.
Urban landscapes abut natural ones.
La Binocle is perched high atop a hill, maximizing views of the valley below.
According to the architects, the house's "thinner dimensions not only display refinement of technique, but also remove visual weight from materials—the position being that lightness is good for the human spirit and visual heaviness is not."
A look at the spectacular landscape.
The cedar-lined terrace has a fire pit which provides excellent additional space for outdoor entertaining.
The expansive terrace creates a smooth transition to the outdoors.
Ravit Dvir Architecture and Design
Ravit Dvir Architecture and Design
The home's low-maintenance Cor-Ten steel exterior can be easily washed down when needed.
A timber terrace offers the spot for al fresco dining.
The home is also equipped with an infrared heater and a wireless bluetooth speaker.
This is the terrace which is just off the master bedroom.
Front of the house.
View from Southwest @ Dusk
West Elevation @ Dusk
West Elevation
"The panoramic that wraps the house differs significantly on each side, such that the perception and experience of the place changes dramatically as one turns and moves around," add the architects.
Robust and low-maintenance metal mesh—which offers both solar and privacy control—has been chosen for the screens.
The light well that allows for sunlight AND an addition above
Cloaked House, as 3r Ernesto Pereira named it, blends into its hillside location.
The second floor terrace steps directly out onto the hill.
Viewing Decks and Infinity Pool
Intended to be cutting-edge prototypes for modern living, the experiment ended up involving many of America's greatest architects, including Richard Neutra, Charles and Ray Eames, and Eero Saarinen—and had a major impact on modernist residential architecture.
The tent fabric is similar to that used for the Denver International Airport and the San Diego Convention Center. For less temperate climates, Parr is researching translucent insulation.
Existing trees poke through the large patio.
Oriented to absorb the afternoon sun, floor-to-ceiling doors comprise two-thirds of the home’s west-facing walls, which open to an elevated deck overlooking Island Bay. Combined with extra-thick building insulation, this passive element provides sufficient heating for the home, even during winter months—a true feat given the region’s cold seasonal winds.
View of Deck.
The facade of the three-bedroom house sports a series of extruded pine boxes, which create sheltered spaces that stand up to the area’s fluctuating weather. The owners, Isaac Pineus and Andrew Duncanson, spend summers here with their twin sons.
Though the daughter didn’t want all-glass walls, natural light and airflow were key. Levy and Connect:Homes fellow cofounder Gordon Stott used an LED system to offset light from windows and doors. Says Stott, “It’s about 150 watts to light the whole house.”
“The layout and openings allow ample flow to the exterior, and paths and decks have been developed to ‘flatten’ the sloping site enough to create generous outdoor gathering areas,” Herrin says. “These areas take into account sunlight at different times of day as well as protection from prevailing wind,” he adds. One-by-six-foot ipe planks comprise the decking, and hemlock end grain by the Oregon Lumber Company was installed indoors.

Whether it's a backyard patio, an infinity pool, or a rooftop terrace, these modern outdoor spaces add to the richness of daily life. Escape into nature, or get lost in city views. Wherever you are, let these outdoor photos take you somewhere new with inspirational ideas for yards, gardens, outdoor tubs and showers, patios, porches, and decks.