Whale House

Toronto, Ontario, Canada
Location
  • Toronto, Ontario, Canada
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • This project page was created by community member rzlbd

    The Whale house is another spatial experiment by rzlbd, a monochromic contemporary manifesto that evolves around a central detached box painted in red standing free inside a three storey height foyer. The building appears to have swallowed the box symbolizing the contemplation space inside the spacious jaw of the whale that swallowed Jonah.

    Situated in Woodbine-Lumsden Neighborhood in Toronto, the lot shares a driveway with its neighbor forcing the architect to design the house even narrower than what zoning bylaw allows. The final design is a 15 feet wide three-storey wood structure that celebrates linearity and sectional revisions.

    Upon entrance to the house the distinguished red box containing the powder room stands out in the middle of the welcoming three-storey height space acting as a visual barrier between the home office in the frontier of the house and the more private domestic areas, kitchen and living room on the main floor. The circulation around the red box leads to the main floor and from there to the contemplation space on top of the box where one can overlook the spaces in the house as well as the outside view from the horizontal glazing on the front façade. The main floor contains a linear kitchen and staircase that act not as visual barriers to the rest of the main floor, but as passages that emphasize the length of the house and lead the south side natural light towards the interior spaces. The private domain of the house is situated on upper levels. The two bedrooms on the second floor share a washroom while the master bedroom on the third floor enjoys a private view to outside world from the windows on north façade, the skylight on slanted ceiling, and the foyer on entry level.

    The exterior façade is designed with careful attention to the interior arrangement of the house. The vertical linear glazing corresponds to the levels and the main staircase, so when one descends the staircase the exterior views are never lost. The horizontal glazing on level one and two respond to the office and the loft respectively.

    The giant grey whale rests on a land well decorated by its surrounding landscape, the pavement and the vegetation follow the geometry of the house leading you toward a metaphorical journey and a space well designated for hours of meditation and relaxing thoughts.

    main elevation

    Photo Courtesy of rzlbd

    main elevation

    Photo Courtesy of rzlbd

    triple-height entry foyer

    Photo Courtesy of rzlbd

    entry foyer

    Photo Courtesy of rzlbd

    kitchen & dining, looking toward the RED box

    Photo Courtesy of rzlbd

    above the RED box, looking toward the kitchen & dining

    Photo Courtesy of rzlbd

    kitchen

    Photo Courtesy of rzlbd
    Posted By
    r
    rzlbd
    @rzlbd
    RZLBD IS A BOUTIQUE ARCHITECTURAL PRACTICE BASED IN TORONTO FOUNDED BY ARCHITECT REZA ALIABADI (OAA, MRAIC, ICEO); WHOSE WORK EXTENDS TO DESIGNING BUILDINGS & OBJECTS, CURATING INSTALLATIONS & EXPOSITIONS, AND PUBLISHING A ZINE CALLED RZLBDPOST. THE PRACTICE IS NOT JUST AN ORDINARY OPERATION THAT SERVES, RATHER LIKE A POSITIVE VIRUS, IT CONTRIBUTES, COMMUNICATES, CHALLENGES, AND ADAPTS ITSELF TO THE NEED OF PROJECT AND ITS CONTEXT. www.rzlbd.com
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.