Located on the edges of a Malaysian forest, architecture firm FORMZERO sets an objective to develop a more intimate relationship between the house and the forest when creating the Window House. While the client’s brief is to maximise the space inside the house, this situation gives FORMZERO two contrasting considerations for the design.

A concrete shell, as the key feature of the building, wraps the house from east to west. This shell serves two purposes, it is an additional layer of thermal insulation while also offering an added degree of privacy for the owners. The shell is shaped in a telescoping form, tapered at the front and opened up to frame the views of the forest at the rear of the house.

formzero uploaded The Window House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Infinity pool by forest

Infinity pool by forest

Giraffe in the house

design model

The Window House

Front entrance

Openings for plants

The roof and window

Openings for plants

Entrance gate

Window for reading

The family

Living area

Living area

Living area

Dining & kitchen area

Staircase

Staircase detail

Staircase detail

Staircase detail

Credits

Posted By
Architect
  • formzero
Photographer
  • Ronson Lee
Bedrooms
  • 7
  • Full Baths
  • 7
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2017
  • Square Feet
  • 9000
  • Lot Size
  • 8000