The “Les Marais” project begins with a fascination for the built landscape of the
empty space that characterizes North American rural areas, often consisting of

large flat expanses studded with groups of buildings. Apart from a stylistic interest

in these abandoned barns, which have often lost their original programmatic

aspect to become silhouettes “distorted” by the absence of use, they inspire

me with two perceptual problems. The first concerns the relativization of scale.

Difficult to define, the dimensions of these buildings, sometimes windowless

and isolated in a crop field, thus evokes an identity quality of our territory: a territory

of vast expanse often out of scale for the observer. The second problem

arises when these buildings are combined with others. Their often fortuitous

arrangement then creates voids that “draw” a sort of transition place between

the buildings and the space around them. I see in this the potential for a significant

place, an embryonic collective space. The value of this “pattern” thus does

not reside in its architectural form but in what it makes it possible to “see”.

Hence, for this project, we also designed an “iconic” contour of a certain proportion,
then multiplying it on various scales and meeting the vocation of the

program, which consists of an intergenerational complex. This reduction of architectural

expression to a single profile serves to reveal the void orchestrating

around the “limits” of the whole. The specificity of the place therefore plays a

central role in determining the arrangement of the three “icons” in the space.

A “collective” place thus emerges from the composition, which will become a

crossroads of exchanges between the occupants of two of the buildings, with

the third building serving as outdoor storage.

Another aspect of the composition refers to the idea of the “perceptual”. Depending
on the observer’s location in the neighbouring forest, the scales of

the buildings are relative. The smallest seems larger as one approaches, even

though it has the same profile as the biggest, which is then located farther

away in the field of vision. This subtle experience of the “subject”, which blurs

hierarchies, creates equivalence among the programmatic components of the

whole: as if this were a deliberate refusal to establish a hierarchy within the

family nucleus involved.

The layout is geometrically designed so as to circumscribe two of the landscape
components that characterize the wetland nature of this lakeside property. Two

wetlands are preserved and form the collective landscape of the built complex,

relegating the lake to a truly public structure. A large “plate” of black

wood links the three structures to establish a common base, a sort of carpet

for people in an environment otherwise left in its raw state.

Large cutouts are then made in each “shape”, also of black painted wood, to

reveal the interior materiality of the red cedar buildings. The exterior spaces

thus created offer transitions between the landscape and the construction

boundary.

Alain Carle Architecte uploaded The Wetlands through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Photographer

Overview

Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2012
  • Square Feet
  • 6505