The Brown Residence

New Canaan, Connecticut
Publications
  • Location
  • New Canaan, Connecticut
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2003
  • Square Feet
  • 8269
  • Lot Size
  • 2.81
  • Bedrooms
  • 5
  • Full Baths
  • 5
  • Partial Baths
  • 1
  • Now offered at under $7 million, a renovation of Noyes’ Brown Residence uses architectural mimicry and contrast to sustain the late architect’s concepts.

    During the 1940s and ‘50s, the Harvard Five—Marcel Breuer, John Johannsen, Philip Johnson, Landis Gores, and Eliot Noyes—conducted experiments in residential design in New Canaan, Connecticut, that bestowed the bedroom community with some 100 midcentury modern homes. Many of them have been torn down, rendering the ones that stand all the more precious. Currently on the market, the Brown Residence originally designed by Eliot Noyes and renovated by Joeb Moore & Partners Architects enjoys a sculptural quality and a deep connection to the landscape. The restored home—where, incidentally, Ang Lee’s The Ice Storm was filmed—has dropped $1,045,00 for an asking price of $6,950,000.

    Photo Courtesy of Dwell

    The 8,269-square-foot residence sits atop 2.8 acres landscaped by Reed Hilderbrand.

    Photo Courtesy of Dwell

    A two-story glass curtain wall allows for natural light and views to permeate the space and the open stairs.

    Photo Courtesy of Dwell

    Mahogany windows and doors, black walnut floors, and beech veneer millwork create warmth in the bright interior.

    Photo Courtesy of Dwell

    The family room enjoys broad views of the landscaped property and leads to an outdoor terrace and fireplace.

    Photo Courtesy of Dwell

    The formal dining room can open onto the terrace as well, while sliding pocket doors give the option of privacy and intimacy.

    Photo Courtesy of Dwell

    On the second floor are two ensuite bedrooms and a master suite with a private balcony, gas fireplace, and dressing room. The separate pool house, which has stayed true to its 1950 footprint, boasts two other bedrooms.

    Photo Courtesy of Dwell

    A zinc-clad addition complements the cedar-clad structure, emphasizing the “abstract formal precepts of Noyes’ design,” says Moore.

    Photo Courtesy of Dwell
    Posted By
    Dwell
    @dwell
    This is the official Dwell account. Welcome to Dwell. Your feedback and requests are very welcome, please send us an email at community@dwell.com
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.