A minimalist Houston, TX home built to house the homeowner's collection of modern furniture and their love for minimalism.

The proposition of the R House seeks to develop programmatic and spatial opportunities in the cavity of a normative gable roof profile. The accentuation of the ridgeline enabled the necessary spatial clearances for the family to occupy what would typically be the attic or underutilized plenum zone. The bedrooms are layered above the more public functions of the residence, e.g. kitchen, living room, dining zone, and sitting room.

The removal of volumetric slices of the house generated varying spatial relations of the upstairs and downstairs along with the creation of smaller outdoor pockets at the periphery of the house. The compression of habitable spaces into the “attic” zone also enabled a slim overall footprint and facilitated more intimate connections to varying functions within the residence.

The transitional wedges of the gable roof profile to the first floor volume that are too low to occupy provided geometric opportunities for visual openings to below, seasonal storage, infrastructural compartments, a pull out bed, and shelving nooks.

uploaded R House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

Credits

Posted By
Architect
  • JT ARC Studio
Photographer
  • Paul Hester

Overview

Bedrooms
  • 3
  • Full Baths
  • 3
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2018
  • Square Feet
  • 2700
  • Lot Size
  • 28700