Family House Prototype

Ledeč nad Sázavou, Česko
Interior Design
Landscape Design
Builder
  • DIY
Photographer
  • Tomáš Rasl
Location
  • Ledeč nad Sázavou, Česko
  • Type
  • Modern
  • A prototype of a family house is built in a former granite quarry in Posázaví.
    The purpose of this built project is to check structural, typological, and user qualities of the prototype.

    The house is located on the edge of a rock above a lake. The project preserves grown trees, emphasizes the view to the water, and allows access to the meadow in the middle of a forest.

    A simple cubic mass 15x15x4 m contains interior spaces formed in a more complex manner. Organically moulded labyrinth of the interior habitable space allows more day- and sunlight, vistas out and through from the depth of the layout.

    The house hovers over the landscape, it is not founded traditionally. A steel load-distributing modular raft is bedded on existing granite blocks – remnants of former mining. A 2x4 timber frame is erected on the raft. The roof structure is nailed trusswork. The roof is flat finished with extensive green. The façade is ventilated made of lumber. Windows are aluminium.

    A sliding glass wall provides for connecting the living area with an outdoor terrace on the meadow.

    The interior is monochromatic using different shades of white – a neutral frame for colours of the forest at different periods of a day and year.
    The house is a DIY type.

    It can be taken into pieces, it may disappear without a trace left.

    Matej Šišolák uploaded Family House Prototype through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.