Object Space (Phase Four Espresso)

London, England, United Kingdom
Architect
  • William Tozer Associates
Builder
  • Warwickshire BML
Location
  • London, England, United Kingdom
  • Structure
  • Bar
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2016
  • Square Feet
  • 1620
  • The built-in seating and service counter are articulated as sculptural rectilinear volumes of timber decking and tile respectively. While sharing this materiality of decking and tile, the ceiling and floor are presented as planes rather than volumes. The elongated form and positioning of the counter visually exaggerates the length of the space, leading visitors to an outdoor seating area in an enclosed courtyard. Concealed detailing of the counter lends it a monolithic, plinth-like character, presenting the equipment and produce as found-object or readymade art objects. This effect is heightened by the terracotta-housed fluorescent lights that hang over these objects, while background lighting is concealed above the decking-clad lowered ceiling, highlighting the original building cornice as a curated found object. The tables, bench-seat and high bar at the front of the shop vary in height to provide different eye-levels, allowing a dense seating arrangement.

    WILLIAM TOZER Associates uploaded Object Space (Phase Four Espresso) through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    The monolithic tiled service counter viewed from one of the bench seat tables. Photo  of Object Space (Phase Four Espresso) modern home

    The monolithic tiled service counter viewed from one of the bench seat tables.

    Display shelving and seating viewed from behind the service counter. Photo 11 of Object Space (Phase Four Espresso) modern home

    Display shelving and seating viewed from behind the service counter.

    Fluorescent lighting hanging over the plinth-like counter and concealed behind the lowered ceiling. Photo 13 of Object Space (Phase Four Espresso) modern home

    Fluorescent lighting hanging over the plinth-like counter and concealed behind the lowered ceiling.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.